Kultura

‘GRAD’ BORKA VUKOSAVA ‘Promjena krajolika Dubrovnika utjecala je na moje fotografije’

Predstavljanje knjige Borko Vukosav 8

Svojom debitantskom knjigom ‘Grad’, Borko Vukosav privukao je malu, ali raznoliku publiku na predstvljanje u subotu u Art Radionici Lazareti.

Vukosav, koji je Dubrovnik napustio u 16. godini života, fotografijama u knjizi dočarava svoje viđenje grada nakon života u Rijeci i Zagrebu.

– Na početku sam htio dočarati Dubrovnik, odnosno svakodnevni život u gradu, a prvotna ideja je krenula od snimanja i fotografiranja van sezone. Kako sam iz Lapada, kad sam se vratio, uvijek bih šetao istom rutom. Išao bih na Babin Kuk, prema Hotelu Neptun, u Uvalu Lapad i nakon nekog vremena sam počeo fotografirati svoje šetnje. Na kraju sam shvatio da su fotografije koje sam snimio van sezone i one koje sam snimio tijekom sezone potpuno identične atmosferski i vizualno – rekao je Vukosav.

Prilikom izrade fotogalerije i boravka u Dubrovniku, Vukosav je pojasnio kako se često osjećao kao da se ‘ne vraća u rodni grad jer se krajolik prebrzo mijenjao, ali i kako je to utjecalo na njegove fotografije’.

– Vraćam se stalno kroz godinu u prostor koji poznajem kao vlastiti džep, ali usporedno s time imam nekakav osjećaj grižnje savjesti jer sam napustio rodni grad. Ljude koje sam fotografirao, pitao sam za dopuštenje, pa bi neki pristali, a neki ne. To mi je bilo zanimljivo jer su svi oni služili kao svojevrsni autoportreti. Kao da sam uspio predočiti kako se osjećam, a osjećam se kao stranac – pojasnio je.

Inače, Borko Vukosav je profesionalni fotograf sa stažom u Europapress Holdingu i Jutarnjem Listu, a trenutno radi za portal Telegram i razne časopise. Knjiga Grad dostupna je u nakladi od 300 primjeraka, a Vukosav je najavio i skori izlazak dodatka u obliku nove kratke knjige koja se usredotočuje na fotografiju dubrovačkih palmi.

Nakladnik je fotografska udruga Organ Vida, uz sufinanciranje Grada Zagreba i Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist

Jeste li poslušali novu pjesmu klape Kaše ‘Ti si moja sudbina’?

Dulist