Drugi austrijski grad po veličini i broju stanovnika, štajerska prijestolnica Graz, koji je ujedno i dubrovački grad-prijatelj, predstavio se u Hotelu Lapad svojom gastronomskom i turističkom ponudom.
Stanovnici za svoj grad Graz vole reći da je grad gurmana, a dio tipičnih specijaliteta publici su pripremili chefovi Michael Hebenstreit iz Restorana Eckstein i Milivoj Novak iz restorana Starcke Haus. Gosti su uživali u probranim jelima i vinima, uz ugodnu jazz glazbu i šarmantnu atmosferu.
Sklonost stanovnika ovog austrijskog grada prema uživanju je čak i povijesno dokumentirana u najstarijoj gradskoj knjizi recepata, koja je usput rečeno i prva tiskana kuharica u Austriji, datira iz 1858. godine, autorice Katharine Prato i obuhvaća razne ukusne recepte. Što je to točno što čini Graz austrijskom prijestolnicom užitka sinoć su se mogli uvjeriti i posjetitelji prezentacije turizma i gastronomije prijateljskog Graza održane u Hotelu Lapad.
Chefovi Michael i Milivoj ponudili su gostima tri slijeda – Bio crvenu pastrvu s bučinim ulje iz vodenih izvora rijeke Murz, Svinjetinu s vulkanskog područja Štajerske s tipičnim prilozima, a za desert su poslužene knedle sa svježim domaćim sirom uz kompot od šljiva i čokoladne štapiće. Služena su vina Sauvignon Blanc – Alegria 2015. vinarije Gergiberg, Traminac Grassnitzberg 2015. Vinarije Primus Spielfeld, Eruption crveno 2013. Vinarije Straden, te na kraju desertno vino TBA Sauvignon Blanc Zieregg, Vinarije Tement u Berhausenu.
Posebna je zanimljivost sinoćnje prezentacije bila činjenica da su austrijski chefovi kombijem dovezli iz Graza sve namirnice i vina, tako da su posjetitelji imali iznimnu priliku kušati orginalne specijalitete pripremljene od autohtonih namirnica. U regiji Štajerske i Graza jako je puno malih poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju samo najsvježije lokalne proizvode visoke kvalitete, koji se kasnije sljubljuju u restoranima kreirajući potpuno nove okuse.
Susanne Hoeller , voditeljica marketinga Turističkog ureda Graz prezentirala je turističke i povijesne atrakcije grada, čijim je stari dio također UNESCO-va Svjetska kulturna baština, ali se istovremeno razlikuje od drugih povijesno značajnih gradova sa svojim spektakularnim primjercima moderne arhitekture.
Kulturna prijestolnica Europe 2003. godine i dalje sustavno radi aktivnosti na privlačenje posjetitelja putem kulturnih znamenitosti, događanja i festivala. Predstavljena je i uspješna manifestacija ‘Graz Long Table’ koja se već sedam godina organizira u kolovozu za oko 500 posjetitelja i dugom trpezom postavljenom na otvorenom u samom središtu povijesne jezgre Graza.
Tekst i foto: GFF