Završni dan ovogodišnjeg Good Food festivala bit će obilježen velikim i važnim događanjima.
U nedjelju ujutro Dubrovčane i njihove goste očekuje Dubrovačka trpeza na Stradunu, predstavljanje mjesta Blato na otoku Korčuli te radionica pripreme kolačića Fave dei morti – Bobići u prostorima Humanitarne udruge Deša.
U večernjim satima u hotelu Rixos Libertas na rasporedu je Gala večera ‘Land of Legends’ humanitarne naravi, kad će se uz pet slijedova i prateća vina, te zabavljače iz Turske, sredstva donirati za nabavku dijagnostičkog uređaja FibroScan za dubrovačku Opću bolnicu.
Organizatori Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Županija dubrovačko-neretvanska, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i Ceh ugostitelja ujedinili su se i organizirali tradicionalnu ‘Dubrovačku trpezu’ koja će se održati u nedjelju 23. listopada s početkom u 11 sati. Razgledavanje trpeze trajat će od 10 do 11 sati. Duž cijeloga Straduna predstavit će se brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji, te konavoski i pelješki vinari koji će prezentirati svoje znanje i umijeće. To je pravi užitak za oči i nepca za sve ljubitelje dobre hrane. Uz vrlo simbolične cijene bonova za jelo od 35 kn i bonova za vino za 15 kn, moći ćete uživati u brojnim delicijama i kušanju vina, a prihod je namijenjen u humanitarne svrhe – za nabavku novog mamografa Općoj bolnici Dubrovnik, a sve će popratiti nastup Klape Maestral.
U atriju Palače Sponza čut će se priča o autohtonom kolaču lumblija uz tradicionalni ples Kumpanjija i klapsku pjesmu klape Kumpanji iz mjesta Blato na otoku Korčuli, koja počinje u 11 sati, a prethodi joj nastup Viteške udruge Kumpanjija na Stradunu. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji i poklanja se obitelji, prijateljima i susjedima. Ime lumblija potječe od francuskog izraza ‘N’ oublies pas’ – ‘Ne zaboravi me’, te stoga ovaj kolač nosi i lijepu poruku. Istom prigodom prezentirat će se i nagrađivana kuharica ‘Croacia – Cozinha e Memoria Dalmata’ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo. Dubrovčani i svi posjetitelji imat će prigodu upoznati još jedan gastronomski raritet ove regije, kao i djelić folklora i nasljeđa otoka Korčule.
S početkom u 10 sati radionica je u Deši. ‘Fave dei morti’, kolačići su od mjendula i cukara koji se u Dubrovniku tradicionalno peku uoči blagdana Svih svetih. Pripremaju se u tri boje, a svaka ima svoju simboliku – bijela simbolizira rođenje, roza život, a smeđa smrt. Mlečani su ih proširili duž naše obale gdje ih nazivaju – bobići. Veličinom podsjećaju na zrno boba koje se u davnoj prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima, otuda im i neobično ime (fava = bob, fave dei morti = bob mrtvih).
Za završetak ovogodišnjeg Good Food Festivala grupacija Rixos predstavit će svoju najnoviju atrakciju – tematski park u turskoj Antaliji. Gala večera s temom ‘Land Of Legends Theme Park’ bit će humanitarnog karaktera, a prihod je namijenjen nabavci dijagnostičkog aparata FibroScan za dubrovačku Opću bolnicu. Chef hotela Rixos Libertas Ozgur Donertas osmislio je za tu večer menu od pet slijedova, a riječ je o kombinaciji dalmatinske i turske kuhinje, uz probrana vina. Zabavni program izvest će zabavljači iz Tematskog parka ‘Land of Legends’ uz niz iznenađenja.