Županija

GODIŠNJE SPASE 10 TISUĆA ŽIVOTA Hitnoj pomoći osiguran novac za nabavu novog vozila

lulic dobroslavic
Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe župan Nikola Dobroslavić ovog je četvrtka ispred Hitne pomoći u Dubrovniku ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luki Luliću uručio Zaključak o sufinanciranju poboljšanja standarda prijevoznih sredstava ZHM-a u 2020. godini. Time se se Hitnoj pomoći osigurava 425 tisuća kuna za nabavu novog vozila.
-Danas smo ovdje kako bismo obilježili Nacionalni dan hitne medicinske službe i zahvalili svim djelatnicima na angažmanu i trudu u ovoj vrlo složnoj grani ukupne medicinske skrbi. Bez obzira na probleme koje je Zavod za hitnu medicinu imao i ima u popunjavanju kadra, ovog trenutka imamo sve timove u županiji popunjene i liječnicima i sestrama, odnosno vozačima. Imaju sve uvjete za nesmetano obavljanje ovoga vrlo važnog i složenog posla. Vozila se uvijek moraju obnavljati. Zbog toga sam danas donio ravnatelju jedan dopis kojim županija osigurava Zavodu za hitnu medicinu 425 tisuća kuna za jedno novo vozilo hitne medicine – rekao je župan Dobroslavić. Inače, ove godine, ističe, planiraju nabaviti dva ovakva vozila. Ovim zaključkom Zavodu se omogućava da krene u javnu nabavu za prvo od dva vozila.
dobroslavic lulic 2
Župan se dotaknuo i činjenice kako i drugi segmenti zdravstvene zaštite u našoj županiji ovih dana odrađuju složen posao u vrlo složenim uvjetima.
-Opasnost i takvi uvjeti nisu prošli. Trebat će se i dalje ponašati na isti način. Jedan dio te bitke s koronavirusom smo, možemo reći, dobili, ali je daleko od pobjede u ratu. Vidjeli smo kako se može iznova pojaviti novi broj zaraženih – naglasio je. Na početku koronakrize, podsjetio je, Županija je dodijelila ukupno 4 i pol milijuna kuna novčanih sredstava. Najavio je i kako će ustanovama koje imaju problema s angažmanom liječnika, dati posebnu potporu u sufinanciranju troškova boravka liječnika i sestara. To se odnosi na Zavod za hitnu medicinu DNŽ i Opću bolnicu Dubrovnik.
Domovi zdravlja će pak dobiti potporu u vidu financiranja specijalizacije jednog specijalista svakog doma zdravlja na području naše županije. Naime, dodaje župan, analizom protekle godine, uvidjeli su kako postoji problem u popunjavanju timova.
luka lulic
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić ističe kako je riječ o vrijednoj donaciji.
– Županija je našla način, tako da možemo nastaviti s obnovom voznog parka i nabavu vozila, a bez kojeg bismo vjerojatno ostali s obzirom na situaciju – rekao je Lulić i dodao kako će se vozilo nakon nabave koristiti na Pelješcu ili Korčuli.
Osvrnuo se Lulić  i na problem nedostatka kadra.
-Bio je prisutan problem, no sad smo ekipirani. To smo riješili uz pomoć grada i županije s njihovim programima sufinanciranja stanarina i plaća liječnicima. Godišnje skrbimo u DNŽ o oko 50 tisuća pacijenata, od toga je 10 tisuća hitnih. To je 10 tisuća spašenih života. S obzirom na tu brojku, nemamo veliki broj prigovora. No, tko radi, taj i griješi. Vjerujem da su te greške vrlo male i da ćemo se potruditi da ih bude što manje. Nikad ih nećemo izbjeći, nažalost tu je prisutan ljudski faktor i okolnosti koje se poklope te ne ispadne sve kako bismo htjeli. Naš glavni cilj je spašavanje života, nikome nije u interesu nešto loše – naglašava Lulić.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist