DuList IN

GODINE JOJ NE MOGU NIŠTA Legendarna Tereza Kesovija slavi 83. rođendan!

vjesnik 70 rodendan proslava 18

Dubrovačka glazbena diva Tereza Kesovija slavi 83. rođendan!

– Toliko se godina nakupilo, ali i toliko iskustava, životnih radosti, rana. Jako bitno je da se kroz sve to provlači dobra energija. To su samo brojke. Ja tajni nemam. Sve se o meni znalo i više nego sam željela. Postoji volja – želiš imponirati ljudima koje voliš – svojoj obitelji, prijateljima i publici. A to znači biti uvijek uredan. Naprimjer, naučila sam sama raditi frizuru, osim kad izniknu one bijele koje su danas vrlo moderne. Recimo za ‘Dobro jutro, Hrvatska’ sam se ustala u pet sati ujutro kako bih oprala kosu. Lijepo je kad te ljudi sretnu i kažu kako dobro izgledaš. Nikad nisam izašla vanka u šlafroku. Hoću se ginjetat. Pohvale me isto drže – rekla je prošle godine u razgovoru za DuList legendarna Tere.

Popularna pjevačica je rođena 3. listopada 1938. godine u Dubrovniku, u kojem je živjela isprva skromno sa svojim ocem, pomajkom i bratom. Ovdje počinje i njena karijera osnovnim glazbenim obrazovanjem. Naime, Tereza je, kao maturantica srednje glazbene škole u Dubrovniku na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na natjecanju mladih glazbenika u Ljubljani 1958. Studij glazbe započinje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake. U to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tijekom karijere, koja traje preko 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. S festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora Zdenka Runjića, Nikice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena, Đela Jusića, Stipice Kalogjere, Andreja Baša i drugih.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Na Stradunu u smiraj dana

Dulist

[FOTOGALERIJA] Tko je uživao na domjenku nakon ‘Ekvinocija’?

Dulist

Tanja Matić Jovanović provodi godišnji odmor u rodnom Dubrovniku

Dulist