Aktualno

GODINA S MANJE STRUJE NEGO VODE Koliko smo u 2017. bili u mraku, a koliko s bidonima?

Storm Chasers

Godina 2017. je pri kraju – neki jedva čekaju da prođe, nekima je bila baš dobra, no jedno je sigurno – bila je burna. I to ne samo društveno, politički, ekonomski… Već zaista burna! I hladna i meteorološki gledano – šarolika…

Prisjetimo se samo kako je počela, snijegom, ledom i minusima te je očekivano i potrošnja struje bila povećana. Zato nas je zanimalo koliko je, unutar 2017. godine, bilo prekida struje te je li u odnosu na 2016. godinu bilo više ili manje prekida. Odgovor na to potražili smo u HEP-u, otkud su nam odgovorom potvrdili povećanje prekida struje.

– Na području distribucijskog područja HEP-Operatora distribucijskog sustava Elektrojuga Dubrovnik tijekom 2016. godini zabilježeno je 147 planiranih i 216 neplaniranih prekida, dok je u dosadašnjem dijelu 2017. godine zabilježeno 228 planiranih i 232 neplaniranih prekida – stoji u odgovoru HEP-a koji nam ovo povećanje oavdava upravo u vremenskim (ne)prilikama.

– Povećanje neplaniranih ispada isključivo je posljedica vremenskih uvjeta i neprilika koje su zahvatile dubrovačko područje. Naime, početkom 2017. godine dubrovačko područje je bilo pogođeno ekstremnim zimskim uvjetima (olujna bura i poledice), koji su uzrokovali niz kvarova zbog prekida vodiča ili ispade zbog prevelikog opterećenja mreže uslijed povećane potrošnje električne energije za potrebe grijanja – kažu nam iz HEP-a, no dodaju i opterećenje mreže i u ljepšim mjesecima.

Tu su i ulaganja
– Povećano opterećenje mreže zabilježeno je i u ljetnim mjesecima 2017. godine, kada je zabilježena 10 posto veća potrošnja u odnosu na isto razdoblje 2016. godine – ističu iz HEP-a. Tu je, dodaju i još jedan razlog – ulaganja.

– Povećanje planiranih prekida posljedica je povećanog ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, odnosno izvođenja radova na distribucijskoj mreži, koji su omogućili da se unatoč povećanjima potrošnje osigura redovna opskrba električnom energijom svim kupcima – zaključuju iz HEP-a, a ostaje za vidjeti i koliko će još u ovih preostalih nekoliko dana biti ‘iskakanja’ s obzirom na pojačani rad pećnica, grijalica svih vrsta i tako dalje, s obzirom da temperature streme prema – dolje.

Voda – bolna točka grada
Druga ‘bolna točka’ Dubrovnika je voda, odnosno zamućenje iste. Baš početkom ovog tjedna Vodovod Dubrovnik obavijestio je o prestanku zamućenja izvorišta Ombla. Voda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće, a kontrola i dezinfekcija provode se redovito, javili su iz Vodovoda. Unutar 2017. godine bilo je ukupno, javljaju nam u službenom odgovoru, do 18. prosinca ukupno devet zamućenja na cijelom vodoopskrbnom području Vodovoda Dubrovnik, od Duboke Ljute do Stona.

– Od devet, tri se odnose na zamućenje izvorišta Ombla, dva na izvorište Zavrelje te po jedno na izvorištima Duboka Ljuta, Palata, Šumet i bušotinu Nereze – javlaju nam iz Vodovoda Dubrovnik. U odnosu na 2016. godinu, što je bilo naše iduće pitanje, riječ je ‘o značajno manjem broju zamućenja’.

– Tijekom 2016. godine zabilježeno je njih 23, od čega najviše na izvorištima Ombla – sedam pojava zamućenja, te Palata – pet zamućenja. Potom je slijedilo izvorište Zavrelje na kojem su bila četiri zamućenja te izvorišta Duboka Ljuta i Šumet s po tri zamućenja, dok je na bušotini Nereze izmjereno jedno zamućenje u 2016 godini – odgovorili su nam iz Vodovoda.

Savjeti za hladnije dane
Kako zaštiti vodovodna brojila za velikih hladnoća?

Zbog niskih vanjskih temperatura koje se očekuju u narednom vremenskom periodu može doći do poteškoća u opskrbi vodom povezanih sa smrzavanjem vode te pucanjem vodovodnih brojila koja su nedovoljno zaštićena od hladnoće, posebice u ruralnim dijelovima. Stoga Vodovod Dubrovnik savjetuje korisnike svojih usluga da provjere način na koji su zaštićeni vodomjeri u vodomjernim oknima te dijelovi instalacije iza vodomjera za čije su održavanje zaduženi. Po potrebi, treba ih dodatno toplinski zaštititi termoizolacijskim materijalom, a kao toplinska zaštita mogu poslužiti i ploče stiropora ili kamena vuna te ostali termoizolacijski materijali. Pridržavanjem ovih savjeta osigurat će se nesmetana opskrba vodom u hladnim danima koji su pred nama, kažu u obavijestima javnosti.

 

Foto: ilustracija Storm Chasers

Pročitajte još

BILO JE I VRIJEME Od 2025. povećavaju se subvencije za podstanarstvo!

Andrea Falkoni Račić

Devetnica i proslava Male Gospe u Gospinom polju

Dulist

EKSKLUZIVAN PROJEKT ‘GLAZBA NA MORU’ Koncertima spojene dvije obale

Dulist