Kultura

‘Geomorphs’ Ive Gobić u galeriji Flora

geomorphs 06

Izložba Ive Gobić pod nazivom 'GEOMORPHS' otvorena je u galeriji Flora 11. rujna u 20 sati.

'GEOMORPHS' predstavlja seriju reljefnih otisaka velikog formata, odnosno slijepi tisak, a nastala je u parku prirode Rt Kamenjak u Istri utiskivanjem grafičkog papira na stijene, odnosno korištenjem prirodne stijene kao grafičke matrice, mora kao kade za namakanje papira, a vlastitog tijela kao grafičke preše za otiskivanje.

Zašto upravo ovo ime? Serija je ime dobila iz termina Geomorfologija (iz grčkog: γ?,, geo, ‘’zemlja’’; μορφ?, morfé, “oblik”; λ?γος, logos, “znanost”), odnosno znanosti o reljefu koja proučava njegov postanak i razvoj, te procese koji ga oblikuju.

Reljefi nastaju kao odgovor na kombinaciju prirodnih i antropogenih procesa. Za nastanak ovih radova, velikim dijelom, zaslužna je činjenica da su stvarani na otvorenom prostoru u prirodi. Odraz su razmišljanja o atmosferilijama i elementima tipičnim za naše podneblje (voda, sol, sunčeva svjetlost), kao i potrebe za prenošenjem otiska vanjskog prostora u unutarnji.

Korištenje elemenata u prirodi i neposrednom okruženju pruža određenu slobodu i prostor za eksperiment te mogućnost izlaženja iz okvira tradicionalnih grafičkih tehnika. Procesi nastanka radova sustavno su dokumentirani (video i fotografije), a njihov dokumentarni karakter vidljiv je i kroz nazive pojedinačnih otisaka, koji su vezani uz lokalitete nastanka.

Pročitajte još

SLANO Otvara se izložba ‘U primorskom portretu’

Dulist

Tenor Špicer i pijanist Marušić u ponedjeljak u Dvoru!

Dulist

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist