Aktualno

Generali oslobođeni!

gotovina398

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012.

 
A oslobađajuće presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, sasvima sigurno su obilježili kraj 2012. godine. To je možda jedini pozitivni događaja u Hrvatskoj, koji je nakon dugo vremena, ponovno ujedinio hrvatski narod. Nakon što je Žalbeno vijeće Haškog suda 16. studenog izreklo oslobađajuću presudu za generale Gotovinu i Markača, pale su teze o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti, s čime je Domovinskom ratu i svim nevinim žrtvama ponovno vraćeno dostojanstvo.

Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti . Iste večeri, generali su krenuli doma. Hrvatska je slavila, a u svakom većem gradu organizirane su proslave.  Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Također, duList je ekskluzivno donio pismo generala Ante Gotovine dubrovačkim generalima povodom 6. prosinca.

Pročitajte još

EKSKLUZIVAN PROJEKT ‘GLAZBA NA MORU’ Koncertima spojene dvije obale

Dulist

Građani policiji predali ručne bombe, pištolje, rasuti barut…

Dulist

[FOTO] Zakrčio promet da bi iskrcao turiste

Dulist