Aktualno

GAVRANIĆ O ODLUCI SABORA Trgovački sud u Dubrovniku prvi put u povijesti nadležan za sporove plovidbenog i autorskog prava

c srdjan gavranic sud117

Protekli je petak bio povijesni dan za Trgovački sud u Dubrovniku. Naime, upravo je tada u Hrvatskom saboru izglasan Zakon o izmjenama i dopunama zakona o područjima i sjedištima sudova. Ovim izmjenama i dopunama, tumači za DuList predsjednik Trgovačkog suda u Dubrovniku Srđan Gavranić, ovaj sud će prvi put u povijesti biti nadležan za rješavanje sporova u plovidbenom pravu, a isto tako i za rješavanje sporova o autorskom pravu.

-Sabor je konačno prepoznao dugogodišnju tradiciju Dubrovnika kao pomorskog grada te će Trgovački sud u Dubrovniku prvi put u svome sjedištu moći odlučivati o pomorskom pravu. Drugo proširenje naše djelatnosti osobito je važno za naše sugrađane, posebno ugostitelje koji će sve postupke koje su do sada vodili sa ZAMP-om oko autorskih prava pred Trgovačkim sudom u Splitu, moći riješiti u Dubrovniku. Do sada su ovlasti za rješavanje plovidbenih i autorskih sporova imala samo četiri suda u Hrvatskoj i to Trgovački sudovi u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku – istaknuo je Gavranić za DuList.

Trgovačkom sudu ovo će povećati opseg posla, ali će itekako pomoći svim sugrađanima koji bi sudu dolazili sa sporovima iz ovih dviju nadležnosti. Sukladno odluci Hrvatskog sabora Trgovački sud u Dubrovniku od sada je, dakle, ovlašten za rješavanje sporova koji se odnose na brodove i plovidbu na moru i unutarnjim vodama i na sporove na koje se primjenjuje plovidbeno pravo te na zrakoplove i na sporove na koje se primjenjuje zračno plovidbeno pravo, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno. Drugo proširenje ovlasti odnosi se na rješavanje sporova koji se odnose na zaštitu i uporabu industrijskog vlasništva, autorskog prava i srodnih prava i drugih prava intelektualnog vlasništva, na zaštitu i uporabu izuma i tehničkih unapređenja te tvrtke, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.

U obrazloženju odluke Hrvatskog sabora stoji kako se zbog značajnog opsega pomorskog prometa u lukama Dubrovnik i Ploče te posljedično većeg broja predmeta koji se odnose na brodove i plovidbu, nakon ponovnog ustanovljavanja Trgovačkog suda u Dubrovniku od 1. siječnja 2019. opravdanim smatra utvrditi i njegovu stvarnu nadležnost za postupanje u ovim vrstama predmeta te predmetima koji se odnose na zrakoplove i na sporove na koje se primjenjuje zračno plovidbeno pravo. Ovakvim propisivanjem stvarne nadležnosti Trgovačkog suda u Dubrovniku ujedno se rasterećuje i Trgovački sud u Splitu, kao drugi radno najopterećeniji trgovački sud.

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist