Festival Župski pjat traje od 22. do 27. travnja, a na njemu će nam gostovati sjajne žene dubrovačke gastronomije, svaka sa svojom gastro prezentacijom baziranoj na tradiciji, kako i priliči duhu Festivala.
Sve gastro prezentacije su besplatne uz nužnu rezervaciju, a gotovo svi sadržaji Župskog pjata popunjeni su u rekordnom roku.
– – –
Krećemo u srijedu, 23. travnja kada ćemo, od 11 sati, uživati u prekrasnom masliniku Obitelji Kristović – Dubrovnik Olive Story.
Posjetitelji će uživati u priči o maslinama, tradiciji i okusu juga uz vođeno kušanje maslinovog ulja s certificiranim sommelierom i autentičnu gastro prezentaciju Katije Guljelmović i obitelji Kristović.
Gospođa Katija, zaljubljenica u gastro-povijest, autorica brojnih djela o gastronomiji našeg kraja, priprema jela iznenađenja koja se ljube s maslinovim uljem – lokalna i puna emocije.
Program je popunjen.
—
‘O ruzmarinu, u Ruzmarinu’ pričat će nam izvrsna nutricionistkinja Mirna Sentić (Mirna Nutrigurman) 24. travnja u 18 sati u Restoranu Ruzmarin.
Moze li ruzmarin biti tema cijelog jela? Itekako može! Ne samo da svoja ljekovita svojstva ima u svježoj formi, već ih zadržava i termičkom obradom. Uz predavanje o utjecaju ruzmarina na zdravlje, degustirajte i famoznu platu sa ruzmarinom u svakoj komponenti.
Broj mjesta je ograničen (30), ulaz slobodan, a rezervacija nužna. Preostalo je još nekoliko mjesta.
Rezervacije & info: +385 20 / 484 941, +385 97 7707 102 finalmente.srebreno@gmail.com
– – –
U petak, 25. travnja s početkom u 11 sati slastičarka chefica Antonia Medo upoznat će nas sa svim ljepotama bazge, na radionici Bazga: Okus djetinjstva.
Okusite pohovane cvjetove te sladoled od od ovog mirisnog cvijeća, uz neizostavni sok! Ostalo ćemo ostaviti kao iznenađenje… Gastro radionica održat će se na OPG-u njenog tate, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@zupski-pjat.com (preostalo je još nekoliko mjesta).
– – –
Posebno predavanje na posebnom mjestu, čarobnom đardinu Župaho Steak House, održat će gastro povjesničarka Jadranka Ničetić. ‘Motar, zdravlje kraj mora: Priča o mediteranskom čudu’ počinje u 10 sati.
Pridružite nam se na ovoj posebnoj gastro prezentaciji u izvedbi Župaho Steak House i Jadranke Ničetić, autorice koja je od zaborava uspjela sačuvati stotine starih dubrovačkih recepata. U nesvakidašnjem ambijentu svog đardina ekipa Župaha i gospođa Jadre provest će nas kroz fascinantni svijet motra – mediteranske biljke iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Uz zalogaje inspirirane morem i tradicijom, otkrijte kako motar postaje zvijezda pjata i čuvar zdravlja s obale.
– – –
Osim gastro prezentacija, na Župskom pjatu je nezaobilazan cooking class, a ovog puta posvećen je moru. Marinero Cooking class: Morski đir održat će se u četvrtak, 24. travnja s početkom u 10 sati, a kotizacija je 50EUR. Cooking class kojeg vodi ekipa Marinera sastoji se od aperitiva, juhe od ribe, rizota od morskih plodova, štrudela od jabuka te čaše vina. Prijavite se na www.vivado.hr (vivadoinfo@gmail.com) ili info@zupski-pjat.com.
– – –
Program prvog festivala ‘Župski pjat’ sufinancira TZO Župa dubrovačka i TZ dubrovačko-neretvanske županije uz brojne sponzore i donatore te volontere, a tijekom svih dana Festivala organizira se i bogat gastronomski program – od festivalskih menija do gastro radionica, uz zanimljiv popratni tradicijski program. Pratite nas na službenoj stranici, Instagramu te Facebooku