DuList IN

Gastro kreativci Lucija Tomašić i Damir Šarić: Ovog Božića kuhajte sa stilom!

Kuhajte sa stilom

Božić je vrijeme dobrog društva, veselja, lijepih priča, atmosfere za pet… A dobroj atmosferi jako dobro pridonosi, a što drugo, nego – fina ‘papica’!

Vrijeme je ovo kad se kalorije ne broje, a iz svakog od nas izlaze kreativne ideje bilo za menije, bilo za ‘ulazak u kuhinju’. No, u moru šarenih, kreativnih recepata, lako se izgubiti.

Što skuhati za Božić? Odgovor na to dali su nam divni mladi kreativci – priznata dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić i šef kuhinje restorana Stara Loza, Damir Šarić. Oni su, samo za čitatelje DuLista, pripremili glavno jelo i desert koji će sigurni smo, mnogi od vas rado htjeti pripremiti za sebe i svoje bližnje ovih blagdana…

Glavno jelo je patka s njokima od kestena. Zvuči primamljivo!

– Patka s njokima od kestena –

Za 4 osobe:
800g pačjeg batka i zabatka
lovorov list
1 glavica češnjaka
400g krumpira
200g glatkog brašna
2 jaja
150g kesten pirea
Maslo
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Tvrdi kozji sir

Priprema:
Pačji batak i zabatak stavimo u lonac i ulijemo maslinovo ulje da prekrije meso. Posolimo, popaprimo, dodamo lovorov list, neočišćenu glavicu češnjaka i stavimo da se tako kuha na najlaganijoj mogućoj vatri dok se meso skroz ne raskuha. Meso odvojimo od kosti na manje komadiće. Krumpir operemo i tako neoguljen stavimo peći u pećnicu na 180 stupnjeva dok ne omekša. Potom ga odvojimo od kore, protisnemo i ostavimo sa strane da se malo ohladi. U ohlađeni krumpir dodamo jaja, brašno, 100g kesten pirea, sol i papar. Dobro umijesimo – ako je prerijetko dodamo jos brašna jer konzistencija ovisi o tipu krumpira. Valjamo na pobrašnjen pleh oblik koji želimo. Ovakvo jelo dogotovljavamo na dva kola od štednjaka: prvo nam koristi za kipuću vodu u kojoj kuhamo njoke, a drugo za patku i umak. U kipuću vodu stavimo kuhati njoke dok ne isplivaju na površinu, što znači da su gotove. Na drugom kolu zagrijemo tavu s maslinovim uljem te dodamo pačje meso i ostatak kesten pirea, malo propirjamo. U međuvremenu dodajemo kuhane njoke i zalijemo s malo vode u kojoj su se kuhale. Pustimo da se umak izreducira, smanjimo vatru i završimo njoke sa pola žlice masla neprestalno mješajući. Dodamo sol i papar po potrebi. Jelo serviramo u dubokom tanjuru ukrašeno s listićima kozjeg sira. Dobar tek!

Za desert su nam gastro umjetnici pripremili rogač tortu te paprene kekse.

– Rogač torta –

4 jaja
100g šećera
100g mlijeka
200g otopljenog maslaca
135g fino mljevenog rogača
50g mljevenih lješnjaka
50g mljevenog badema
75g brašna
4 ribane jabuke
12g praška za pecivo
20g kakaa
150g tamne čokolade
150g slatkog vrhnja

Oguliti i naribati jabuke. Brašno, mljeveni lješnjak, mljeveni badem, kakao i prašak za pecivo prosijati. Jaja i šećer pjenasto nalupati te dodati otopljeni maslac i mlijeko. Lagano umiješati suhe sastojke i na kraju dodati ribane jabuke. Po želji se može ubaciti 75g grožđica koje smo prethodno natopili u rumu preko noći. Izliti u namašćeni i pobrašnjeni kalup i peći na 175 stupnjeva 20 do 30 minuta. Tortu ohladiti u kalupu. Zakipiti slatko vrhnje i preliti preko čokolade. Dobro promiješati dok se sve ne sjedini. Preliti preko torte i ohladiti preko noći u frižideru. Idući dan uživati u torti uz domaći džem od ljute naranče! :)

– Papreni keksi –

125g glatkog brašna
50g šećera u prahu
100g maslaca
2 žumanjka
Prstohvat soli
Prstohvat mljevenog đumbira, cimeta, klinčića, papra

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stisne. Razvaljati na debljinu od 4mm te izrezati željene oblike keksa i peći 8 do 10min na 170 stupnjeva (dok ne porumene). Kekse posuti šećerom u prahu. Dobar tek! :D

 

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić