Urednički izborŽupanija

GABRIĆ JAMBO Metkovci bez liječnika, mlada doktorica dala otkaz jer ju je pacijent ‘uhvatio za vrat’

jambo skupstina

Opet imamo problema u Domu zdravlja Metković. Četiri tisuće pacijenata ostalo je bez primarne zdravstvene zaštite. Jedna je liječnica otišla u mirovinu, a mlada liječnica koja je umjesto nje došla dala je otkaz jer ju je u sezoni epidemije gripe jedan pacijent ‘uhvatio za vrat’, a nitko je nije imao zaštititi – rekao je županijski vijećnik Stipe Gabrić Jambo tijekom vijećničkih pitanja na 15. sjednici Županijske skupštine.

-Nitko neće primiti tuđe pacijente. S obzirom da dugo već imamo problem, smatram da se Domom zdravlja trebamo ozbiljno pozabaviti. Netko tko ga vodi prima dobru plaću i treba o njemu voditi računa – istaknuo je Gabrić.

Župan Nikola Dobroslavić odgovorio mu je kako su o ovom slučaju tražili očitovanje ravnatelja Doma zdravlja u Metkoviću koji im je rekao kako je malda liječnica otišla naglo na porodiljni.

-Očito je da je bila preopterećena. Ravnatelj je privemeno riješio pitanje zamjenskim liječnicima. Ako je ovo ravnateljeva greška, on će i odgovarati. Sve ćemo učiniti da mlada liječnica ne ode iz naše županije – naglasio je župan.

Vijećnik Teo Andrić pitao je župana zašto se u javnosti još uvijek čuju kritike na projekt CGO Lučino razdolje?
Župan Dobroslavić mu je odgovorio kako uvijek ima politiziranja, koje ne prihvaća, ali da je i to dio političkog života. Podsjetio je kako centar obuhvaća i šest pretovarnih stanica. Naglasio je kako je ‘uži’ projekt vrijedan 400 milijuna kuna, a ‘širi’ čak 500 milijuna. Podsjetio je kako je o Studiji izvodivosti za ovaj projekt odlučivao JASPERS i da su dali suglasnost.

Zaiskrilo je potom između vijećnika MOST-a i predsjednice Županijske skupštine Vilme Kosović. Naime, vijećnik Maro Kristić pozvao se na povredu poslovnika naglasivši kako su na ovoj sjednici trebali pitanja postavljati oni vijećnici koji to nisu uspjeli na prethodnoj sjednici. Kosović mu je odgovorila kako su zaostala pitanja mogli postaviti i pisanim putem, a kako to nisu učinili, da stoga nema zaostataka. Potom ju je osporio vijećnik Pero Jerković kojeg je posebno zasmetalo što mu se predsjednica, kako je rekao, ‘ironično smije’.

Vijećnicu Irenu Korda zanimalo je zašto Dubrovačko – neretvanska županija daje novac za obnovu sjemeništa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

-Dali smo donaciju od 40 tisuća kuna za obnovu zgrade sjemeništa u Sarajevu. To je uslijedilo nakon posjeta nadbiskupa našoj županiji. Oni nemaju javno financiranje i ovise o donacijama. Suosjećamo sa sunarodnjacima u BiH pa smo odlučili tako pomoći – odgovorio je župan Dobroslavić.

Vijećnik Pero Jerković pitao je župana je li razmišljao o davanju prostora u zakup liječnicima u Domu zdravlja Metković te ga je zanimalo kada će ordinacije proraditi sa satalnim liječnicima.

-Važno je da svi građani imaju mogućnost doći do liječnika kad im zatreba, a zamjenama smo to i omogućili. Pravo popunjavanje ćemo provesti čim bude moguće. Grad Meković nudi i stambeni prostor koji bi ponudio liječnicima. Vjerujem da će se i ovaj problem riješiti. Točan datum ne mogu reći – naglasio je župan.

Vijećnica Fani Favro Bukvić pitala je postoji li plan preraspodjele sredstava s obzirom da su brojne manifestacije u organizaciji županije otkazane zbog koronavirusa?

-Nemamo plan preraspodjele sredstava od otkazanih manifestacija. Mnoge su manifestacije samo odgođene, pričekat ćemo i vidjeti što će s time biti – rekao je župan.

Vijećnika Ivicu Dajaka zanimalo je što županija u suradnji s ostalim institucijma poduzima kako bi pomogla gospodarskim subjektima kako bi ublažili posljedice koronavirusa te kakve mjere štednje županija planira kako bi riješili porezne nedostatke? Župan mu je odgovorio kako traže adekvatne načine za pomoć gospodarstvenicima.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist