Hrvatska

Fuchs najavio: Od ožujka plaće nastavnika veće za 20 posto

kongres forenzika radovan fuchs1

Od ožujka bi plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto, rekao je za Dnevnik HTV-a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, komentirajući izmjene i dopune Zakona o obrazovanju. Dodao je da je izmjenama i dopunama omogućen ‘daljnji postupak odvijanja škologradnje i velikih promjena u sustavu obrazovanja’.
Fuchs je naglasio kako treba donijeti novi Zakon o obrazovanju, ali i da je postojećim zakonom stvoren okvir da sve škole do 2027. prijeđu u jednu smjenu.
– Potrebno je donijeti novi zakon, međutim – izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu – rekao je ministar.
Istaknuo je kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama.
– Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave – rekao je.
Na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, ministar je odgovorio da žele stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.
– Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele – rekao je.
Fuchs je najavio i povećanje plaća nastavnicima.
– Plaće nastavnika su u mandatu ove Vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim – te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto – naglasio je ministar.
Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist