DuList IN

FRANO STJEPOVIĆ ‘Napraviti dobar koktel je kao napraviti lijek!’

Frano Stjepovic Kokteli 31

‘Kokteli svjetskog prvaka’, knjiga našeg poznatog i priznatog velemajstora za koktele Frana Stjepovića, predstavljena je ovaj petak u Hotelu Lapad.

Na prigodnom domjenku okupili su se kolege, prijatelji, renomirani stručnjaci i svi oni koji cijene rad ovog majstora, a sam Stjepović rado je podijelio svoja iskustva za DuList.

S više od stotinu diploma i pehara osvojenih na regionalnim, državnim, međunarodnim i svjetskim prvenstvima, Frano Stjepović je 1979. potvrđen kao velemojstor osvojivši prvo mjesto, titulu svjetskog prvaka! To je bio razlog zašto se ova knjiga upravo ovako zove.

– Od osvajanja prvog mjesta na svjetskom natjecanju, stalno sam s koktelima na svjetskim natjecanjima. Već godinama spremam recepture, obučavam mlađe kadrove, te kao predsjednik Hrvatske sekcije barmena sam svake godine na svjetskim manifestacijama – ističe za početak Stjepović, otkrivši i što knjiga ‘krije’.

– U njoj su i moje anegdote, uz recepture te načine kako pripremiti koktel. Dakle, ovo je jedna od rijetkih knjiga u kojima sam pokušao napraviti nešto čime bi se mogli služiti i početnici i profesionalci, knjiga vodi do načina kako na jednostavan način napraviti bilo kakav koktel, odnosno kako doći do željene recepture i koktela, kojim alkoholima, u koju čašu… – ističe Stjepović, napominjući i kako sadrži nevjerojatnih 500 i više recepata.

– Mnogi su svjetski recepti u njoj, oni najpoznatiji, ali i moji koje sam spremao tijekom godina te osvajao nagrade s njima u svijetu i na domaćim natjecanjima – napominje Stjepović, koji ističe kako mu je prvo svjetsko mjesto najdraža nagrada, no kako se kroz godine rijetko vraća s natjecanja a da ne nosi neku nagradu, pehar, pokal, priznanje…

-Možda je stvar toga što imam osobni osjećaj za kreiranje novih mješavina i prezentiranje dekoracija koje su također vrlo važne – jedan koktel mora imati izgled, aromu i okus! – kaže, otkrivši nam i recept za dobar koktel:

– Dobar feeling! Napraviti dobar recept za koktel je kao napraviti lijek – čim pogriješite malo u nekim sastojcima, dvije kapi više ili manje, to znači mijenjanje recepture i to više ‘ne štima’. Najvažniji je dobar osjećaj za spajanje mješavina i alkoholnih i bezalkoholnih stvari – ističe, a rado nam je otkrio i koji mu je osobno najdrai koktel.

– To je pravo pitanje! To bi bio Mai Tai ali u mojoj izvedbi, mada se sad najčešće kokteli, oni koji se spremaju posljednjih godina, su  oni koji su na bazi ruma i drugih sirupa, likera, sokova i alkoholnih sirupa – ističe Stjepović.

Je li se teško baviti barmenstvom, bilo je iduće pitanje.

– Da se opet rodim, opet bih bio barmen, radio istu stvari! To je vrlo lijep poziv, u kontaktu ste s ljudima, no morate voditi i računa, budući da ste stalno među bocama, da ne biste došli u iskušenje pa popili koju kap više. Kad radiš ne pij, a kad piješ ne radi! – savjetuje ovaj velemajstor, koji je dodao i osobni savjet svima koji rade u turizmu i ugostiteljstvu:

‘Nemojte napraviti od prijatelja gosta, već radite od gosta prijatelja!’

Pročitajte još

Ivica Kostelić sa sinom skakao sa stijena Odisejeve špilje

Dulist

HIPODROM GORI! Thompsonov koncert završava pjesmom ‘Lijepa li si’, obožavatelji u ekstazi

Dulist

[FOTO] CAVTATSKI LJETNI KARNEVO Počelo ludilo šarenila, smijeha i tradicije

Dulist