PolitikaUrednički izbor

Franković uputio apel ugostiteljima i trgovcima: Budite normalni s cijenama!

mato frankovic

Premijer Andrej Plenković sastao se u utorak s predstavnicima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Istaknuo je kako su kroz razne projekte ‘jugu Hrvatske omogućili ravnopravni status koji godinama zbog prometne izoliranosti nije imao’. Rekao je među ostalim kako se dosada tijekom mandata ove Vlade, kroz suradnju s Gradom Dubrovnikom i DNŽ uložilo više od milijardu eura europskih sredstava.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako su na sastanku razgovarali o ‘uspješnom povratku na turističke staze prije pandemije’.

-Trenutno smo na 90 posto u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na prošlu godinu 20 je posto više noćenja. Zadovoljni smo s time, ostaje nam problem cijena koje mogu ugroziti buduću reputaciju destinacije – istaknuo je među ostalim. Također, bilo je govora i projektu Zračne luke Trebinje i ‘ponovnog svojatanja hrvatske i dubrovačke kulturne baštine, naših velikana’.

-Suprostavljamo se tim posezanjima kao iskrivljavanjem povijesti. Ti velikani su hrvatski, ti velikani su dubrovački. Nemaju veze sa srbijanskom poviješću, kulturom i književnošću – dodao je.

Gradonačelnik Mato Franković također je istaknuo kako su kao problem iskazali u nekim segmentima neopravdano visoke cijene.

-To u ovoj godini neće imati utjecaja, ali dugoročno će biti problem. Apeliramo na sve ugostitelje i trgovce da budu normalni što se tiče cijena jer u svemu u životu treba imati mjeru pa i u politici cijena – kazao je te naglasio kako će za projekt ‘Multifunkcionalne sportske dvorane’ uskoro imati ishodovanu građevinsku dozvolu.

Rekao je i kako će ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac idući put stići u Dubrovnik zbog posebnog razloga. Naime, u našem gradu bi se trebao predstaviti Zakon o turizmu koji će se prvi put donijeti u RH.

-Činjenica je da je Grad Dubrovnik primjer održivog turizma, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Sa zadovoljstvom mogu reći kako ćemo Zakon o turizmu predstaviti u Dubrovniku – rekao je.

Inače, nakon sastanka je uslijedilo uručivanje 27 ugovora iz područja poticanja razvoja komunalnog gospodarstva, provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, podrške regionalnom razvoju te održivog razvoja lokalne zajednice.

Gradu dvije nekretnine
Gradonačelniku Matu Frankoviću uručene odluke odnosno ugovori o sufinanciranju ukupne vrijednosti 935.361,76 eura te dva vrijedna ugovora o darovanju i ustupanju nekretnina. Između ostalog, uručena je Odluka o financiranju energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, ugovor o darovanju čestice nekretnine na otoku Lopudu na kojoj se nalazi DVD Lopud kao i ugovor o dodjeli na uporabu ljetnikovca Skočibuha.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gradonačelniku Frankoviću uručio je ugovore o dodjeli ljetnikovca Stjepović – Skočibuha na uporabu u svrhu smještaja zbirki i djelatnosti Dubrovačkih knjižnica na neodređeno vrijeme te ugovor o darovanju nekretnine na Lopudu površine 1032 m2 na kojoj se nalazi zgrada javne namjene koju koristi Dobrovoljno vatrogasno društvo Lopud te je od važnosti za Grad Dubrovnik kao jedinicu lokalne samouprave i kontinuirano djelovanje vatrogasne djelatnosti.

Odluku o financiranju energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, bespovratnim sredstvima u iznosu od 479.492,42 eura gradonačelniku Matu Frankoviću uručila je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta ‘Ugradnja sustava dizalica topline za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ gradonačelniku Frankoviću dodijelila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž. Riječ je o projektu za kojeg je, putem Javnog poziv prema Programu za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, odobreno dodatnih 109.316,81 eura, odnosno 50 posto iznosa kojeg je Grad trebao osigurati iz vlastitih sredstava. Naime, za ovaj projekt rekonstrukcije strojarnice gradskog bazena kojim će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, već su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 milijuna eura.

Državna tajnica Raguž po istom je Javnom pozivu uručila ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta ‘Nabava novih autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.’, direktoru Libertasa Franku Mekišiću a kojim je osigurano 346.552,53 eura, što je također polovica iznosa kojeg je za realizaciju projekta Libertas bio dužan osigurati iz vlastitih izvora. Navedenim EU projektom, podsjetimo, nabavljeno je 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik, u vrijednosti gotovo 31 milijun kuna.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

Marin Murati: U Šipanskoj luci nam je gore nego ste napisali! Grad nas ignorira!

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist