Grad

Franković u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

obljetnica oluje knin frankovic2

Svečanim programom u Kninu u ponedjeljak 5. kolovoza obilježava se 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’, kojom je u tri dana oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.
U čast 29. obljetnice otkako se na kninskoj tvrđavi vijori hrvatska zastava, kao i završetka vojno-redarstvene operacije Oluja, kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95 na Trgu dr. Ante Starčevića državni vrh i izaslanstvo Hrvatskog sabora, među njima i gradonačelnik Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković, položili su vijence i odali počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.
Obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja nazočile su i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove i gospodarstvo Martina Skopljaković.
Vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995 godine u 5 sati, a već do 7. kolovoza Hrvatska je vojska oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav Republike Hrvatske.
Obljetnica Oluje svake se godine obilježava 5. kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, glavni grad samoproglašene paradržave Republike Srpske Krajine (RSK) koja je nakon ljeta 1995. svedena na područja u istočnoj Slavoniji, uz granicu sa Srbijom, a koja su Hrvatskoj vraćena nakon mirne reintegracije Podunavlja 1998.godine.
Dan ranije, izaslanstvo Grada Dubrovnika nazočilo je 309. izdanju Sinjske alke, tradicionalne viteške igre koja je od 2010. godine postala i dio svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a.

Pročitajte još

ČESTITKA GRADONAČELNIKA ‘5. kolovoza podsjeća nas na hrabrost, odanost i žrtvu naših branitelja!’

Dulist

AKO NEMA GRADA U KOJEM ŽIVE!? Kako iznajmljivači doskaču ‘mani’ sustava za prijavu gosta – eVistora?!

Dulist

TURISTIČKI REZULTATI SRPNJA od 80 tisuća turista u županiji, 24 tisuće ih je u Gradu!

Dulist.hr