Grad

FRANKOVIĆ U AMERICI Iskustva cruise terminala u Los Angelesu primjenjiva u Dubrovniku

frankovic la cruise terminal 1

Gradonačelnik Mato Franković, koji ovih dana boravi u služebnom posjetu SAD-u, obišao je i Luku Los Angeles, smještenu u zaljevu San Pedra.

Tamo se, javljaju iz Grada Dubrovnika, susreo s direktorom Los Angeles Cruise Terminala Octaviom Sanchezom.
Terminalom poznatim kao World Cruise Center upravlja tvrtka Ports America, najveći pojedinačni lučki operater u Sjedinjenim Američkim Državama s čak 42 luke u svom portfelju.

Direktor Sanchez upoznao je gradonačelnika s načinom rada i opskrbe cruise terminala s naglaskom na inovacijama. Naime, kako bi smanjili emisiju ispušnih plinova uveden je  sustav opskrbe cruise brodova električnom energijom tako da brodovi nakon uplovljavanja imaju obvezu isključiti motore i priključiti se na lučki sustav električne energije što je zasigurno primjer smjera u kojem bi i Grad Dubrovnik, odnosno Lučka uprava trebali ići.
Sanchez je iskazao spremnost staviti Gradu Dubrovniku na raspolaganje svoje ekspertize i iskustvo u vidu savjeta i uputa vezanih uz buduće projekte koji će se razvijati u Luci Dubrovnik.

Ujedno, gradonačelnik Franković u društvu predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice te pročelnica upravnih odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju odnosno za poslove gradonačelnika Zrinke Raguž i Marijete Hladilo posjetio je gradsku vijećnicu Los Angelesa. Tom prigodom na temu upravljanja i izgradnje lučkog područja održan je radni sastanak s vijećnikom losanđelskog Gradskog vijeća Joeom Buscainom, koji je kao predsjednik gradskog Odbora za trgovinu i turizam te dopredsjednik Odbora za ekonomski razvoj nadležan za ulaganja u lučko područje, posebno za investicije u cruise terminal.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović