Grad

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

kazaliste unesco 1

Povodom obilježavanja Godine UNSCO-ve svjetske baštine održana je svečanost u Kazalištu Marina Držića na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić. Među prisutnima bila je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

– Danas smo ovdje kako bismo obilježili Godinu UNESCO-ve svjetske baštine, u srcu Dubrovnika, grada čija povijest, kultura i tradicija, već stoljećima pripadaju cijelom čovječanstvu. Svojom jedinstvenom spomeničkom i nematerijalnom baštinom, ovaj grad predstavlja iznimnu vrijednost. Ne samo za nas koji ovdje živimo, nego za sve koji se iznova vraćaju. UNESCO je Dubrovniku uvijek bio oslonac, spremno mu pružajući ruku pomoći u teškim vremenima. I nakon razornog potresa 1979. godine kada smo postali dijelom UNESCO-ve obitelji, ali i u Domovinskom ratu kada su promatrači UNESCO-ve misije, na blagdan sv. Nikole 1991. dijelili sudbinu s gradom šaljući u svijet prva izvješća o razmjerima štete – kazao je gradonačelnik u svom govori pri otvorenju Svečanosti.

Osvrnuo se i na utjecaj UNESCO-a na prekomjerni turizam:

– Pri preuzimanju odgovornosti  za upravljanjem gradom, spremno smo se uhvatili u koštac s brojnim izazovima koji je pred nas postavio prekomjerni rast turizma. Donesene su i neke nepopularne teške odluke. Rezultati nisu izostali. Globalno vijeće za održivi turizam svojim je ocjenama, već dva puta znanstveno verificirao pomake učinjene na putu Dubrovnika prema punoj održivosti – nadodaje gradonačelnik Dubrovnika.

Nadodaje kako je naš Grad, kao rezultat svih napora donesenih prema propisima UNESCO-a, danas u međunarodnoj, medijskoj i stručnoj javnosti prepoznat kao središte održivog upravljanja baštinskim destinacijama.

– Mi ostajemo posvećeni našem temeljnom cilju; očuvati grad kao prostor za život i rad, u kojem će tradicija i povijest nastaviti pulsirati kroz svakodnevnicu. Svaka generacija Dubrovčana ima odgovornost prema gradu. Rođenjem preuzimajući ulogu skrbnika baštine. Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti. Na nama je da očuvamo kulturne i povijene vrijednosti Dubrovnika – zaključuje Franković.

Prisutnima se obratio i župan Dobroslavić:

Banner 300x250 DU 1

– Brojni su naraštaji sretnici što su živjeli i žive u ovom gradu čudesne ljepote i sklada. Svi naraštaji su u skladu sa svojim mogućnostima štitili i čuvali ovo bogatstvo i ljepotu. Izazova je bilo i ima ih. 1979. godine, došao je pri pomoći UNESCO. Prije točno 45 godina upisana je povijesna jezgra Grada na popis UNESCO-ve svjetske baštine i tu obljetnicu proslavljamo ove godine. Velik uspjeh i priznanja je što je prije 15 godina festa sv. Vlahe uvrštena u popis UNESCO-ve reprezentativne nematerijalne kulturne baštine – izjavio je župan u obraćanju.

Zahvalio se i svima onima koji su do sada sudjelovali u očuvanju Grada, a posebno je istaknuo utjecaj Društva prijatelja dubrovačke starine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obratila se prisutnim uzvanicima kazavši kako je ponos na naš grad nemjerljiv.

– Dubrovnik i njegova slavna politička i kulturna povijest zasluženo zauzimaju privilegirano gotovo ljudsko mjesto u hrvatskoj državnosti i identitetu, koji su velikim slovima upisani i na kulturnom zemljovidu svijeta. U razdobljima kriza i velikih izazova kojih nam nažalost u posljednjim desetljećima nije nedostajalo, Hrvatska je mnogo puta dokazala iznimnu posvećenost očuvanju kulturne baština, a primjeri obnove nakon agresije na Hrvatsku, posebno Dubrovnika, i stradanja novih spomenika u Domovinskom ratu, primjer su prakse koju priznaje i uvažava konzervatorska struka diljem svijeta – poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Pročitajte još

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

UTRKA S POGLEDOM Dubrovnik Spartan Trail spojio sport, prirodu i kulturu

Dulist

Novi doktorandi iz 15 zemalja započeli studij digitalne ekonomije u Dubrovniku i Zagrebu

Dulist