Grad

FRANKOVIĆ POTVRDIO Lapadska obala ide dalje! Sud je odbio zahtjev Laguna tradea za zaustavljanjem radova

lapadska obala radovi 7

Zaprimili smo rješenje po kojemu je Općinski sud u Dubrovniku odbio zahtjev tvrtke Laguna trade za određivanjem privremene mjere, odnosno zaustavljanjem radova na projektu rekonstrukcije Lapadske obale – potvrdio je to ovog ponedjeljka gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije na kojoj je govorio na temu projekta rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale (II, III i IV faza izgradnje). Franković je naglasio kako je ovo drugi put da je tvrtka Laguna trade pokušala zaustaviti radove na ovom vrijednom projektu.

-Prvi put je Upravni sud u Splitu donio odluku o zabrani radova koja je bila na snazi nekoliko mjeseci čime je Grad Dubrovnik u ovom javnom projektu izgubio vrijeme tijekom kojeg smo mogli raditi na trećoj i četvrtoj fazi. Međutim, nadomjestili smo ga radovima na drugoj fazi. U konačnici, ono što je bitno je da je Visoki upravni sud u Zagrebu takvu odluku kojom su nam bili zaustavljeni radovi proglasio nezakonitom. Sada su različiti sudovi i različita ministarstva već više puta izdala pravorijek kojim je potvrđena ispravnost postupaka Grada Dubrovnika u ovom projektu. Međutim, vidimo da unatoč tome tvrtka Laguna trade ne odustaje te smo sigurni da će ona i dalje iskorištavati sve moguće pravne mogućnosti kako bi nas zaustavila u ovom javnom projektu – rekao je Franković.

Naglasio je kako je upravo iz navedenih razloga i dalje mišljenja da bi najbolje bilo postići zajednički stav koji bi bio na korist stanovnika, a ne njima nauštrb. Dodao je kako se u javnom prostoru više puta možda pokušalo pokazati kako su Grad Dubrovnik i tvrtka Laguna trade dvije suprotstavljene strane, nespremne za razgovore.

-Na sve sam to više puta istaknuo da sam uvijek spreman na razgovore, ali ne nauštrb stanovnika. Sva korespodencija Grada Dubrovnikas navedenom tvrtkom, državnim odvjetništvom, resornim ministarstvom uvijek j bila jasna, javna i transparentna i kao takva uvijek je išla u rješavanje svimproblema i nedoumica koje imamo oko projekta Lapadske obale. Ključno je istaknuti da projekt rekonstrukcije druge, treće i četvrte faze Lapadske obale potpuno je zakonit projekt sa zakonitom građevinskom dozvolom, što je više sudova nesporno potvrdilo. Vjerujem da će projekt u konačnici biti realiziran u svim zadanim rokovima onako kako je to predviđeno na korist, prije svega, svih stanovnika Dubrovnika, posebno onih Lapadske obale, ali i na korist svih gospodarskih subjekata koji posluju na tom području  – naglasio je gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje smatra li da je ovo kraj prepirke Grada Dubrovnika s tvrtkom Laguna trade i Franjom Pašalićem, gradonačelnik je odgovorio kako Grad Dubrovnik ima cijeli niz drugih tužbi i drugih procesa koje vode.

-Očekuje nas Upravni sud u Splitu u svibnju i na ovu će se odluku suda Laguna trade, siguran sam, žaliti pa onda očekujemo i Županijski sud koji će odlučivati o pravorijeku Općinskog suda. Ne mislim a će ovim stati napor tvrtke Laguna trade po pitanju zaustavljanja radova na rekonstrukciji Lapadske obale. Ali, mi ćemo u svima njima, kao i do sada, dokazivati ispravnost svih naših postupaka. Uvijek smo spremni na razgovor, ne nauštrb stanovnika Lapadske obale niti naših sugrađana, već isključivo na korist ovog javnog projekta – odgovorio je Franković.

Na novinarsku konstataciju da je stav resornog ministarstva kako je nužno postići dogovor između Grada Dubrovnika i tvrtke Laguna trade, Franković je naglasio kako je Ministarstvo ono koje će trebati presjeći i ono koje ima ključ za rješavanje ovog problema.
Ministarstvo je ima ključ za rješavanje problema. Kad dođe do dogovora, Ministarstvo će biti to koje treba izmijeniti koncesiju. Problem je, naime, nastao davno prije. Činjenica je da prostorno planska dokumentacija Grada i područje koncesijskog upravljanja Laguna Tradea nisu poklopljeni te dolazi do nesporazuma. Ministarstvo će trebati napraviti izmjenu odluke o dodijeljenoj koncesiji tvrtki Laguna Trade i definirati je na drukčiji način. Mi smo spremni na razgovore i dogovore, ali ponavljam ne na uštrb stanovnika i naših sugrađana – istaknuo je Franković.
Budući da je Grad Dubrovnik tražio i ukidanje koncesije, novinare je zanimalo je li stigao odgovor nadležnog ministarstva. Gradonačelnik je rekao kako odgovor nije stigao niti su ga očekivali u tako kratkom roku. Službeno očitovanje, ističe, očekuje kroz mjesec dana.
Još prošlog tjedna Franković je naglasio kako su u cijeloj ovoj priči glavni problem parkirna mjesta koje traži Franjo Pašalić. Grad je spreman ustupiti njih 20, no ne i 29 koliko traži vlasnik marine.
-Možemo podnijeti tih 20, ali više od toga ne možemo jer bi dugoročno stanovnici imali značajan problem – objasnio je.
Upitan je i je li dogovor moguć s obzirom na narušene međuljudske odnose, odnosno negativne emocije između njega i Pašalića. Tu je naglasio kako je njegov ego ovdje nebitan te da se spreman dogovoriti s bilo kime na ovom svijetu za korist grada i njegovih građana.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je proteklog ponedjeljka uputio zahtjev za poništenjem odluke Vlade, odnosno zatražio je ponište­nje koncesije za Marinu Frapa, potvr­dio je za DuList gradonačelnik Mato Franković koji se ispred ulaza u nju istog dana pridružio prosvjednicima, inače stanovnicima Lapadske obale. Naime, stanari ovog dijela Grada odlu­čili su poslati poruku nezadovoljstva postupcima vlasnika marine Franja Pašalića, a koji, kako iznose, priječi izvođenje radova zbog ‘parcijalnih interesa’, odnosno više od dvadeset parkirnih mjesta koja su mu trebala biti na raspolaganju. Podsjetimo, nje­gova tvrtka Laguna trade podigla je tužbu protiv Grada Dubrovnika za ometanje posjeda, tvrdeći da su ušli u njihovo koncesionirano područje, a ovog je ponedjeljka Općinski sud u Dubrovniku donio pravorijek kojim je odbacio tužbu tvrtke Laguna trade.

 

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist