Politika

FRANKOVIĆ O DJEČJEM VRTIĆU KONO Nećemo seliti djecu ako roditelji to ne žele!

vrtic kono 2023

Gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima ‘polaže’ račune o svom radu u prvih 6 mjeseci 2023. godine. Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća uvodno nije želio duljiti te govoriti o svim projektima. Izdvojio je samo dva – multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju za koju je ishođena građevinske dozvola te Dom umirovljenika ispod bolnice. Rekao je kako su to primjeri kako se može i kako gradska uprava treba raditi od prvog trenutka, odnosno od idejnog rješenja.
U raspravi vijećnik Andro Vlahušić osvrnuo se na izvršenje proračuna za prvi dio ove godine. Ponovio je ono što je ovih dana isticao u priopćenjima za javnost, a to je kako smo najzaduženiji hrvatski grad.
-Hoćete li pozvati gradske vijećnike, pročelnike, svoje suradnike da odustanu od 30 posto apartmana, jer su vam dosada vjerovali? Koje su to stambene zone u kojima se neće moći iznajmljivati? – pitao je između ostaloga vijećnik.
Gradonačelnik mu je rekao kako je vidio kako je vrlo aktivan.
-Neistina je da sam na računu imao 100 milijuna kuna preuzimajući Grad. Znate jako dobro u kakvom sam stanju preuzeo Grad i koliko se postupaka vodio. Znate da se postupak vodi u društvu DURA, kako se vodio Vodovod i projekt pročistača… Znate kako se vodio postupak izgradnje zgrade Sanitata, kakvi čitači parkinga su bili postavljeni, kao i brojne druge stvari. Posebno dobro znate da je Grad Dubrovnik 10 dana nakon što sam preuzeo dužnost gradonačelnika stavljen na listu gradova koje treba izbjegavati – odgovorio je Franković vijećniku, svom prethodniku.
-Posudili se tvrtki Ragusa Parking milijun eura, a Sanitat te novce nikad nije tražio da se vrate. Donijeli ste i nezakonitu odluku o zaustavljanju na Pilama. 450 tisuća eura Sanitat je morao vratiti autobuserima jer niste radili po zakonu. Neistina je da smo najzaduženiji grad. Imat ćemo i u budućnosti kreditna zaduženja – rekao je te istaknuo što se sve zahvaljujući kreditima ostvarilo.
-Ponosan sam na svaki cent uzetog kredita jer je svaki potrošen u javnu potrebu naših sugrađana – dodao je.
-Lijepo je prozivati drugoga, treba se okrenuti iza sebe i vidjeti što je ostalo. Vama je to teško jer ste ostavili nered i kaos – napomenuo je dalje Vlahušiću.
Spočitao mu je i što se nije na vrijeme borio da marina Gruž ostane gradska.
-Treba li vas podsjetiti na to kako ste se željeli dogovoriti da zacjvljenje tunela kroz Srđ rade golferi? I na to da niste bili vjerodostojni svjedok kako biste zastupali interese RH pred arbitražnim sudom u Parizu? – pitao je gradonačelnik.
Osvrnuo se na apartmane te istaknuo kako treba raditi rekategorizaciju te da nikad nije govorio o ukidanju 30 posto apartmana. Sve kako bi se došlo do toga da u garažama trebaju biti garaže, a ne apartmani. Rekao je kako je pogriješio kada je Đuro Capor predlagao da se trebaju kupovati stanovi u Gradu.
-Možemo imati zidine, sve, ali ako nema ljudi čemu išta. Pretvaramo se u Disneyland! – rekao je između ostaloga Franković. Napomenuo je kako su problem stanovi, zgrade, koje dobivaju dozvole za stanovanje, a pretvaraju se u objekte za najam.
-Kapital uvijek nađe put, a mladi čovjek će otići i nećete ga više vratiti – zaključio je.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica vratio je priču oko, kako je rekao izdaje, odnosno pokušaja prodaje luke, a sve vezano za pokušaj dodjele koncesije za terminal tursko francuskom konzorciju. Podsjetio je na to Franković spomenuvši Vlahušićevu poruku kako će njegovo skijanje upropastiti milijun eura vrijedan gradski projekt.
-Bio sam predsjednik kluba HDZ-a i jedini način da se suprotstavimo izdaji bilo je da opstruiramo jedno banalno programsko rješenje. Bio sam prvi HDZ-ovac koji se protivio i o tome govorio javno. Pomogao mi je Božo Memed koji je bio na udaru gospara Vlahušića. Ali kapital ne bira pa se uvezao u liku gradonačelnika Vlahušića koji je s Tomislavom Karamarkom radio brojne pritiske i brojne nemoralne ponude su se nudile. Nismo na ništa pristali i iznimno sam na to ponosan – objasnio je Potrebica te istaknuo kako je izgovor našao u skijanju kako bi spriječio prodaju luke.
Vlahušić je rekao kako je prodaju luke radio Oleg Butković. Potrebica je rekao kako je Butković bio tada iznimno častan. Rekao je Vlahušiću kako mu se prijetilo Karamarkom te da dobro zna koga je zvao.
-Prošao sam u toj priči puno pritisaka koji su bili sve samo ne ugodni – dodao je.
Za riječ se javio gradonačelnik koji je rekao kako se zna tko je bio kum tvrtki koja je trebala dobiti koncesiju.
-Bio je to Hajdaš Dončić. Spasilo nas je što u tome nije uspio – rekao je Franković te napomenuo kako se Grad u slučaju da je uspio ne bi pitalo ništa pa ni koliko će kruzera dolaziti.
-Gospodin Oleg Butković je zajedno s nama radio sve na tome da zaustavimo ovaj štetan projekt za grad. Uključene su bile ambasade i razni pritisci. Mi nismo dali, Marko, Maro, Ljubo i ja, kad ste nas udarali čekičem i nakovnjem. Nijedan od nas nije popustio, da jesmo bili bismo izdajnici – dodao je gradonačelnik.
Za repliku se javio i Maro Kristić vrativši priču na pokupaj neprijateljskog preuzimanja luke. Rekao je kako će ovakvih izazova biti u budućnosti te
-Tada sam bio zastupnik u Saboru te je toga dana sjednica kasnila pola sata jer su me u uredu predsjednika Vlade pokušavali nagovoriti da odustane – rekao je. Vlahušić ga je tada podsjetio kako je to bila vlada HDZ-a i Mosta.
Vlahušić je rekao Frankoviću da objavi analizu posjetitelja unutar zidina od 2015. budući da je ovog ljeta bila prekomjerna gužva.
Kristić mu je odgovorio kako je njegova uloga u Saboru bila štititi interese građana Dubrovnika, a ne slušati Karamarka i Petrova.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović podsjetila je sve kako se raspravlja o radu gradonačelnika od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. Potrebica joj je rekao kako je dozvolio svima izlazak izvan okvira teme jer su ukinuta vijećnička pitanja, ali je odustao od daljnjeg širenja priče oko terminala.
Vlahušić nije odustao te je rekao kako predsjednik HDZ-a i predsjednik Sabora donose odluku o terminalu i što on tu ima raditi. Pitao je Mara je li tražio protu uslugu da se eliminira Vlahušić putem Lex Vlahušić.
-Siniša Hajdaš Dončić donosi odluku o raspisivanju natječaja za koncesiju. On i njegova Vlada donosi odluku o izboru koncesionara. I tada dolazi Vlada HDZ-a i Mosta. Koncesionar ne ispunjava uvjete i tu nastaju problemi. Ovo je u to vrijeme bio projekt koji je okupio Vlahušića i ljude iz drugih stranaka, ali smo bili i mi tu lokalni kao dio tih stranaka, ali kad stavimo stranka i Grad – nama je Grad, a Vlahušić kaže: oprosti grade, sačekaj malo, vrijeme je za neke druge igrače. To je ta razlika gospodine Vlahušiću – rekao je Franković.
-Tema jest izvješće o radu gradonačelnika, ali je ovo bitna tema za grad. Moraju građani znati da danas nema tipke za pritisnuti, SMS za poslati. To je bitna razlika – poručio je te rekao kako se više neće vraćati na ovu temu.
Vratio se na projekte te istaknuo kako on nije Grad, niti to želi biti te da su svi projekti, projekti Grada Dubrovnika.
Đuro Capor rekao je kako su nadstranački interesi gurali i Marinu Frapa i golf na Srđu.
-Sjećam se gradonačelniče kad ste vikali ‘ja sam za golf’ – rekao je Capor gradonačelniku. Ponovio je pitanje ugovora vezano za DVD u Komolcu, kojega nije dobio usprkos obećanju.
-Tko je odgovoran za suglasnosti kojima je zagrađen put kod Vile Elite? – pitao je dalje. Podsjetio je na stvari koje je izjavljivao 2019. na temu apartmanizacije. Tada je tvrdio kako je Dubrovnik na pragu održivosti.
-Nije mi drago da me hvalite, bilo bi bolje da već u sljedećem proračunu vidimo fond za otkup nekretnina – rekao je dalje vijećnik Capor. Pitao je i na koji način je dodijeljena suglasnost za poseban izlaz na Ulicu Andrije Hebranga kod Karingtonke. Rekao je kako su dosad svi investitori imali obvezu izgraditi spoj prema Vukovarskoj.
-Na koji ste način ovdje investitoru izašli ususret? – pitao je. Dotaknuo se i HIA, koje se, kaže, rade suprotno metodologiji kako nalaže UNESCO.
-Čujemo da se vode pregovori s Ministarstvom financija vezano za beskamatna sredstva, koja je pozicija Grada? Što Grad traži i na koji način se ta obveza namjerava ispuniti? – pitao je dalje Capor.
-Dramatično se povećava komunalna naknada te gubitak jednog dijela prihoda pokušavamo namaknuti povećanjem drugog jer govorite kako nam prirez ne treba. Zašto se ne povećava i komunalni doprinos? – pitanja su vijećnika gradonačelniku.
-Dubrovnik je daleko odmakao u šinama održivosti. Je li naš posao gotov? Nije. Imamo probleme kao i svi ostali gradovi sa stanovima, neki su već prije reagirali te ograničili vrijeme najma – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako je ukinuta odredba u GUP-u da se u stambenim zgradama mogu graditi apartmani. Ali, županijski ured koji izdaje dozvole za apartmane ne gledaju je li netko kupio apartman, traže samo vlasništvo i dostave sve što je potrebno i eto dozvole. No, to će novim Zakonom biti promijenjeno.
-Gradsko vijeće će moći upravljati tim segmentom, na osnovu provedenih studija nosivih kapaciteta cijelog grada – objasnio je.
-Spomenuli ste moju izjavu 2019. kao da zaboravljamo da je iza toga bila korona. Kao da se ništa nije dogodilo – dodao je te napomenuo kako smo uz Zagreb dobili najveći financijski zajam jer je Grad najviše izgubio. Rekao je kako se radi na tome da se taj dug oprosti.
-Spominjete komunalnu naknadu i dramatično povećanje od 25 posto. Čovjek koji ima stan od 50 kvadrata na kraju godine će platiti komunalnu naknadu veću za godišnji iznos od 10 eura. Ukidamo prirez, donijeli smo odluku o novom porezu na dohodak koji ostaje u stopama 20 i 30 posto te će naš sugrađanin prosječnih primanja imati mjesečno 28 eura više. A ovo je manje od eura mjesečno. Zašto nam je bitna komunalna naknada? Moramo investirati – istaknuo je.
Vlahušić se vratio na apartmane istaknuvši kako se i dalje govori o restrikcijama u stambenim zonama, na što je gradonačelnik rekao kako zbog budućnosti grada ne smiju dozvoliti nove apartmane u stambenim zgradama.
-Nismo svi naslijedili nekretninu, gledajmo stvari iz cipela onih koji nemaju – poručio je gradonačelnik. Rekao je i kako nije zabranio glazbu, nego ju je regulirao, baš kao i cruisere te javne površine.
-Nemojmo dopustiti da kapital pobijedi demografiju. Svi koji imaju nekretninu neka pokušaju promisliti o tome da ima i onih koji nemaju – smatra gradonačelnik.
Đuro Capor replicirao je na izjavu gradonačelnika kako se odmaklo na šinama održivosti.
-Odmakli smo u krivom smjeru – smatra Capor te ističe kako je cijeli kat Karingtonke namijenjen za apartmane.
-Problem o kojem govorite mora se rješavati s nacionalne razine. Dok se ne uvede porez na nekretnine mi na ovoj razini teško možemo riješiti probleme. Od 2015. vas upozoravamo da moramo napraviti studiju nosivog kapaciteta. Uvjeravate me da je napravljena, ali nije – rekao je Capor.
Franković je rekao kako će prilikom rasprave o povećanju komunalne naknade Capor biti protiv, a uveo bi sugrađanima porez na nekretnine.
-Karingtonka je nasljeđe Vlahušićevog GUP-a, a vi mene o tome pitate. Ne možete mene kriviti za nešto za što nisam kriv – odgovorio je Caporu.
-Da nisam bio dovoljno odgovoran, danas bismo imali gradilište ispod Vile Palme. Tko je omogućio da se tamo to napravi? Ja nisam, ali sam učinio sve da se to ne dogodi. Za svaku sam novu zgradu koja će dati život našim građanima – rekao je te napomenuo kako za rugobu na Pločama ništa nije mogao napraviti. Kad Zdenko (pročelnik Medović, op.a) pođe u mirovinu, dodao je, dovedite Srđevca.
-U užem području grada se sve izgradilo i treba se širiti prema Pobrežju i Gornjim selima. To je moje mišljenje. Vidjet ćemo se uskoro kada budemo crtali crvene, zelene, žute i one druge – poručio je.
Maro Kristić predložio je da se na kraju svake sezone održi tematska sjednica Turističke zajednice kako bi se osvrnulo na rezultate. Gradonačelnik je rekao kako je to odlična ideja te će predložiti da se to održi krajem studenog.
Anita Bonačić Obradović vratila se na apartmane te je pitala zna li se tko je uzrok povećanih cijena nekretnina, stranci ili naši ljudi.
-Strah me je da ne dođe do povećanja crnog tržišta jer se stranci ne moraju prijaviti, kažu da su im to prijatelji pa dovedu 100 ljudi – istaknula je.
Mato Franković je rekao kako su određeni novinari na nacionalnoj razini pisali lako povjerljive stvari potpuno neistinito jer nije istina da više ljudi dolazi u hotelski smještaj. Rekao je kako je od 48 tisuća kreveta, 12 tisuća u hotelskom smještaju. Samo je 25 posto hotelskih postelja.
-Što je ključ izvrsnosti? Omjer mora biti suprotan. Mi to ne možemo postići jer nema mogućnosti i potrebe za širenje hotelskih kapaciteta. Dogodit će se u međuvremenu Kupari, Plat… pa će to generirati izvrsnost šire destinacije – iznio je gradonačelnik te još jednom istaknuo kako nije istina da je on rekao kako će ukinuti 30 posto apartmana.
Saša Škrabić napomenuo je kako je nekim ljudima iznajmljivanje jedini izvor prihoda. Ponovio je još jednom: ‘Nisam izrekao da ćemo ukinuti, više puta sam rekao kako se stečena prava ne mogu ukinuti.’
U replici Capor je pitao Frankovića leži li dio odgovornosti za čardake i na njemu.
-Ne može moja biti krivnja za dozvolu koja se izdaje po starom GUP-u, a to je slučaj s Karingtonkom – rekao je gradonačelnik.
Bonačić Obradović pitala je hoće li s manje apartmana stradati i druge djelatnosti. Ponovila je pitanje o tom tko je kriv za porast cijena nekretnina. Pero Vićan rekao je kako je fascinantno neznanje koje sluša uru i pol vremena.
-Tko je mogao promisliti da se neko Zakon može retroaktivno primjenjivati i da će ukinuti nečije stečeno pravo? – rekao je te dodao kako je to shvatila i njegova punica s osnovnom školom.
Vlahušić je rekao kako on ne smatra poput Frankovića da su apartmani osnovni problem grada.
-Za budućnost na nama je da promišljamo naš grad na drugi način. Kad se naprave sve studije i kad stručnjaci kažu svoje, donosit ćemo odluke. Gospodin Vlahušić je rekao jednu dobru stvar, nisam nikad nikome zavrnuo ruku, posebno ne pročelnicima. Da kojim slučajem imam zakonsku mogućnost i da mi je netko sada da, sutra ujutro bi potpisao akt koji zaustavlja gradnju bilo kakvog objekta od Orsule do Kantafiga jer infrastruktura ovog grada ne može podnijeti dodatni broj, ali zakon nije takvu mogućnosti to predvidio. Jedno su moje želje, drugo je realnost. Svaka nova zgrada koja se izgradi, a izgradit će se, suprotno je mojoj želji. Ali možemo utjecati da kad stupi na snagu novi Zakon o turizmu, kad se one izgrade, da u njima žive naši sugrađani i da budu tržište za dom novih obitelji – rekao je gradonačelnik.
-Kažete, povećajmo najam. Ljudi traže dom, ne traže podstanarstvo! – rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na Vlahušićevu kritiku jer se nije povećala subvencija za podstanarstvo.
-Tržište regulira vrijednost, a mi utječemo na tržište – dodao je te istaknuo kako je cilj pružiti dom i omogućiti da se dalje sve normalno razvija.
Vijećnica Petra Marčinko rekla je kako se na terenu događa posljedična ubrzana apartmanizacija.
-Ubacili ste tezu koja nema definiran vremenski rok te se događa panika. Puno ljudi mi je reklo da su ozbiljno razmišljali o trajnom najmu, no sada pokreću ubrzano dobivanje dozvole za apartman – istaknula je vijećnica. Stvara se nemir i panika i na terenu imamo ubrzanu apartmanizaciju.

Deraković je napomenuo kako se vrlo izgledno ide prema crnom tržištu.

Vijećnik Vlahušić napomenuo je kako u hotelima rade imigranti, a u privatnom smještaju ne. Gradonačelnik je rekao kako se on gorljivo bori njegove riječi okrenuti u krivom smjeru. Rekao je kako Vlahušić koji ima apartman za iznajmljivanje u garaži, nakon rekategorizacije to više ne bi mogao raditi pa zato gorljivo brani svoj stav. Napomenuo je i kako ljudi koji sukladno zakonu dolaze u grad raditi nisu imigranti.

Marko Potrebica pitao je Vlahušića kako je moguće da je buduću inicijativu koja će u novim zgradama zabraniti iznajmljivanje kako bi došli na tržište po povoljnijim uvjetima uspio pretvoriti u to da će svima drugima biti zabranjeno otvoriti novi apartman.

-Nisam uspio iščitati da će biti zabranjen apsolutno svaki novi apartman – pitao je Potrebica te dodao kako je jedino razumio da ih neće biti u novim stambenim zgradama.

-Jasno je gospodine Potrebica da nema više kad se izgradi bilo što novo – odgovorio je Vlahušić.

-Radite neviđeni pritisak na 3500 ljudi ovog grada – rekao je dalje.

Katarina Doršner rekla je kako je depresivno slušati ovu raspravu.

-Turizam ne smije ostati monokultura ovog grada. Od rasprave intelektualaca u ovom Gradskom vijeću očekujem puno više. Nužno je tražiti nova rješenja – smatra vijećnica.

Nikša Selmani složio se s njom te dodao kako je ovo europski fenomen jer se ljudi sele na periferije, a središta gradova postaju turistička naselja.

Budući da je Željko Raguž potegnuo i pitanje Studentskog doma, nakon objašnjenja Potrebice, za riječ se javio i Vlahušić koji mu je poručio kako je Studentski dom direktna konkurencija ljudima na Montovjerni. Na to ga je prekinuo Potrebica, oduzeo mu riječ i dao mu prvu opomenu. Tema je, dodao je, izvješće o radu gradonačelnika i na taj način usmjerio nakon tri sata raspravu na točku dnevnog reda.

Vijećnica Anita Bonačić Obradović osvrnula se na Vrtić Pčelica za kojega se moraju pronaći financijska sredstva budući da dodijeljena nisu dostatna. Tu je i cesta Tamarić za koju piše kako je planirana prijava za sufinanciranje, a radovi su započeli. Pitala je, između ostaloga, i za nalaz Državne revizije, odnosno treba li on doći na raspravu na Gradsko vijeće. Gradonačelnik je rekao kako se cijeli niz pitanja koje je postavila odnosi na projekte koje treba financirati.
-Možemo ih financirati iz vlastitih sredstava, zaduženjima i europskim fondovima. Činjenica da smo u korona krizi izgubili 500 milijuna kuna prihoda smanjila je mogućnost financiranja vlastitim sredstvima – rekao je.
-Svi koji smo radili na određenim projektima znamo da je samo posljednji čin gradnja, a prije toga treba izvršiti sve ono što prethodi gradnji. Gradnja je mali šlag i zato je ovakvo izvješće dobro da se može pratiti tijek. Danas imamo građevinsku dozvolu za prvu i drugu fazu tenis dvorane i čekamo da se otvori neki fond – rekao je te napomenuo kako dom umirovljenika košta 20 milijuna eura, ali će se dobiti dom velikog kapaciteta i to je nešto što nam gori pod nogama.
-Nećemo ulaziti u nijedan novi projekt samo isključivo vlastitim sredstvima. Sagledavat ćemo svaki projekt korak po korak i ići na zajmove, ali da idemo na priču ukupno prihvatljivih troškova. Za dom je to 12 milijuna eura. Kroz NPO dobili smo 6 i 200 te se do iznosa od 12 milijuna možemo zadužiti bez da nam to ulazi u ukupno kreditno zaduženje. Nedostaje nam iznos do 20 i to su naša vlastita sredstva – rekao je.

Ivan Cetinić rekao je kako podržava ovo izvješće, budući da su se neke stvari, njima bitne, realizirale. Vijećnik Maro Kristić rekao je kako je u Muzeju Domovinskog rata dokumentirana i građa između dva svjetska rata te neki smatraju kako bi se ona trebala nalaziti u Državnom arhivu, a ne u Muzeju Domovinskog rata.

-Imamo ogroman problem podstanarstva. Podstanarima trebamo pomoći kako bi dobili uređen status i veću sigurnost. Svjedočimo pokušajima prevara. No, vi možete gradonačelniče pomoći kroz Sabor – rekao je Kristić.

Dotaknuo se i Lapadske obale.

-Rokovi za završetak se bliže. Koliki bi bili penali ako dođe do probijanja rokova – pitao je, a osvrnuo se i na dom u Gružu te pitao što je s uporabnom dozvolom. Nizao je pitanja o projektima, od Centra za starije osobe, preko spomenika za poginulu djecu i braniteljima do Park and Ridea na Pobrežju. Jasmin Deraković rekao je kako je riječ o projektima vrijednim 150 milijuna eura.

-U kojoj je fazi novi sustav gospodarenja otpadom i gdje stojim s nabavom novih podzemnih spremnika – pitao je između ostaloga.

Krešimir Marković rekao je kako je puno puta govorio o uređenju Boškovićeve poljane. Pitao je kad možemo očekivati projekt, ali i njegovu realizaciju. Saša Škrabić pitao je o daljnjoj izgradnji parking mjesta u Mokošici.

-I dalje vlada kaos na prometnicama kroz cijelu Novu Mokošicu te je otežano prometovanje – rekao je.

Vijećnica Olga Muratti je kao predstavnica umirovljeničke populacije rekla kako nije sretna s produljenjem roka otvaranja doma u Gružu, ali da razumije razloge.

-Možda nam je to poruka da se nešto slično ne dogodi kod budućeg Centra ispod bolnice – rekla je. Sugerirala je gradonačelniku mogućnost ugradnje dizala u stambenim zgradama, ali i potaknula pitanje obnove fasada.

Željko Raguž osvrnuo se na sigurnost destinacije.

-Bilo bi super kad bismo imali sponu između svih hitnih službi, odnosno koja će ispred grada davati izjave sugrađanima i izvještavati kako bi građani imali sigurnost. Pavle Kalinić je bila ta osoba u zagrebu – istaknuo je Raguž. Pitao je i kakva je situacija oko Hotela Belvedere.

-On je nekad bio perjanica, a danas ovako zjapi – rekao je dalje. Dotaknuo se i ceste prema Bosanci i Srđu, ali i prometa preko Ilijine glavice. Kad će zaživjeti budući da stanje na Pilama nije dobro.

Vijećnica Ivana Šepak rekla je kako Brsečine bilježe povećan priljev ljudi iz grada koji traže stambeno rješenje, ali nemaju mjesto za okupljanje, ni dječje igralište.

Gradonačelnik se završno obratio vijećnicima i odgovorio na neka pitanja.

-Zapisao sam sva vaša pitanja – rekao je vijećnicima.

-Dom u Gružu smo građevinski završili prije godinu dana i sve riješili te došli u situaciju ishođenja uporabne dozvole. No, nismo mogli dobiti zeleno svjetlo. Inzistiralo se na sprinkler sustavu. Nismo to odbili kao ideju, željeli smo da sigurnost bude na najvećoj razini. Osigurali smo sredstva, trebalo je čekati izvođača i sad je sve gotovo. Napravljeni su završni radovi. Riješilo se i pitanje buke. Idući tjedan će biti provedeno mjerenje  buke te bi vrlo skoro mogao početi raditi – rekao je.

-Nadam se da ćemo dobiti uporabnu dozvolu. Potreba je velika. Cijena će biti identična cijeni na Grudi. Vidim da je prihvatljiva ljudima. Ona neće osigurati potpunu samostalnost doma i morat ćemo plaćati rate kredita kroz najam Hotelu Gruž. Plaćanjem korisnika moći će se financirati sustav hladnog pogona – objasnio je.

-Probleme parkiranja na Pilama kreira šestero ljudi. Svaki put zovemo policiju. Vrlo su bezobrazni i agresivni. Moramo uvesti fizičke barijere, razmišljamo čak i o uvođenju zaštitarske tvrtke kako bismo fizički stali tim ljudima na kraj. Ta gramzljivost uništava sve što radimo. Ono što rade ne priliči našem gradu. Mi to sve kažnjavamo, ali njih to ne interesira. Oni na kraju godine zatvore firme – rekao je.

Gradonačelnik rješenje za spomenik za poginulu djecu očekuje do 6. prosinca.

-Bit će puno problema, pojedini ljudi su naučili odlagati otpad i izvan dozvoljenog vremena – rekao je na temu novog sustava za gospodarenje otpadom uz napomenu kako će se paralelno s postavljanjem podzemnih spremnika krenuti i s otpadomjerima. Boškovićeva poljana trebala bi biti uređena do 2025.

-Nećemo seliti djecu ako to roditelji ne žele. Nismo radili vrtić u DOC-u radi njihovog preseljenja. Cilj nam je izmjestiti radio amatere iz škole, iako polažu pravo da je to njihovo – istaknuo je.

Nakon četiri sata rasprave, izvješće o radu gradonačelnika usvojeno je s pet glasova protiv i s jednim suzdržanim glasom.

 

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist