Politika

FRANKOVIĆ JELČIĆU Zbog vaše političke odgovornosti Grad je platio 800 tisuća kuna za torpediranje Šiše

gradsko vijece 27072020 1

Gradsko vijeće podržalo je prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum o razrješenju Ivice Grileca ravnateljem ove ustanove. Za vršitelja dužnosti ravnatelja izabrana je Nikolina Grković.

Ivan Jelčić (DDS) rekao je: ‘Sad bi trebao biti sretan jer smo došli do onoga što smo govorili prije dvije godine, a to je da gospodin nije bio sposoban za obavljati taj posao’.

-Žao mi je što je Lokrum izgubio dvije i pol godine. Prošlu sjednicu je gradonačelnik rekao da je loš ravnatelj – rekao je dalje Jelčić dodavši kako su ga kod imenovanja Grileca zasmetale riječi gradonačelnika da je Grilec izabran za ravnatelja jer je član HDZ-a.

-Upravno vijeće je između pet kandidata izabralo uskoro bivšeg ravnatelja debatom od 20 minuta. Kakvo je to Upravno vijeće koje nije vidjelo da postoji i sposobniji kandidat. ovim činom možda bismo trebali razmisliti i o kompetencijama Upravnog vijeća i njihovoj odgovornosti – rekao je dalje te dodao da će svatko biti bolji od dosadašnjeg ravnatelja te da nema ništa protiv da v.d. bude Nikolina Grković.

-Možda bi ravnatelje trebalo početi birati po nekom drugom principu. Nije velika tajna, barem je takva percepcija, da su takvi natječaji namješteni – rekao je Jelčić. Predložio je gradonačelniku izmjene zakona prema kojima bi jednostavno gradonačelnik predložio osobu za ravnatelja, Gradsko vijeće o tome glasovalo bez ‘šarade’ natječaja.

-Pa kud baš vi o političkim podjelama. U trenutcima kada kvalificirana većina odlučuje o imenovanju osobe za ravnatelja javne ustanove preuzima i političku odgovornost. To sam rekao kad se Ivica Grilec imenovao za ravnatelja. Lokrum nije izgubio ništa, puno toga dobroga je napravljeno. On nije poštivao procedure i tu se pokazuje politička odgovornost onoga tko ga je predložio ovom Gradskom vijeću. Nećemo prijeći preko tog malog propusta, koji ima moralnu problematiku. Neće se prijeći preko toga kao poruka svima drugima – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Na to se osvrnuo na situaciju s imenovanje ravnatelja Lokruma i Linđa.

-Ne znam hoćete li se sjetiti da ste isto tako vi znali preuzeti u određenim trenutcima političku odgovornost. Nemojmo zaboraviti onu trgovinu ili podjelu Tevšić-Matušić, kad je izvisila izvrsna ravnateljica Josipa Pavlović jer nismo htjeli podržati gospodina Tevšića. Preuzmite odgovornost i za stanje u Linđu koje smo zatekli. Nemojmo zaboraviti ni UGD, sjećate se tamo problema. Znamo kako je navedeni gospodin došao i čija politička odgovornost je bila uključena. Nemojmo zaboraviti ni davno odrađen slučaj Šiše koji je torpediran i za kojega je ovaj grad platio 800 tisuća kuna penala zbog torpeda. I to je bila nečija politička odgovornost – rekao je Jelčiću Franković.

-Ne bih sebi mogao pogledati u lice budući da sam ovdje vikao i iščuđavao se kako su se mogli Lazareti obnoviti i tek potom raspisati javna nabava. To bi bila katastrofa. Zna se na kome leži politička odgovornost za imenovanje Ivice Grileca. Treba smoći snage i hrabrosti istog tog i maknuti i to smo napravili – rekao je Franković.

-Kunići ne pripadaju Lokrumu napravili problem. Zbog toga je javna ustanova išla u zbrinjavanje kunića sukladno zakonu. Trebalo bi ih se svesti na najmanji broj zbrinjavanjem – rekao je Franković odgovarajući Jelčiću na pitanje o kunićima.

-Ravnatelj Grilec je od mene dobio ocjenu dovoljan jer sam očekivao više. Lokrum je sjajno mjesto i može biti pluća grada – rekao je dalje gradonačelnik.

Miho Obradović izrazio je zabrinutost za vijećnika Rossettija, kad je rekao kako nema veze, nije bilo nikakve financijske štete, Lokrum je čist.

-Ako je očistio Lokrum i karikiram ukrao neke pare, što ima veze, što je ukrao, sredio je Lokrum. Po meni su to dvije različite stvari – rekao je između ostalog Obradović. Na to mu je odgovorio Marko Potrebica.

-Nemojmo ostavljati sumnju da je čovjek uzeo novce, a sve radi naših jeftinih političkih odnosa. Držimo dignitet čovjeka kojega mijenjamo – rekao je Potrebica.

-Dobro se zna da ja nisam gazio mrtvog konja ni prošli put. I ne komentiram njega, nego brzopletu izjavu gospara Rossettija. Nisam u nijednom trenutku rekao da je nešto ukrao – rekao je Obradović.

Nikša Selmani ističe kako izgleda da su jedini odgovorni i krivi zečevi.

-Nemojmo se zavaravati. Već 30 godina trpimo jednu vladavinu trgovačko-političkih ‘dealova’. Imamo i probleme stranačkih podobnosti – rekao je Selmani te naglasio kako su mediji jedini iz kojih je moguće senzibilizirati javnost.

-Gradonačelnik Franković je letvicu podigao svojom reakcijom i vjerujemo da možemo dobiti kvalitetnija rješenja – rekao je Selmani.

-Google je zapamtio da je prije 4 i pol godina nastala većina u Gradskom vijeću koja se sastojala od HDZ-a, Srđa, Mosta i DDS-a. Tada smo donosili političke odluke i imenovali neke ljude. Tada je došlo na red imenovanje v.d. ravnatelja Lokruma te je iz naših šina ispao DDS jer se dogovorio s Vlahušićem. Naime, mi nismo htjeli prihvatiti Tevšića, a on ga je prihvatio u zamjenu za Linđo. Mi smo tada prihvatili vaš izbor, a on se zvao Ivica Grilec – odgovorio je Selmaniju gradonačelnik.

Odgovorio mu je i Marko Potrebica.

-Doći ćemo na zadnje izbore kad je uvaženi profesor etike objavio jedan post sa starom slikom Pila i napisao da horde pobješnjelih Hercegovaca dolaze glasati u grad. To je bila laž i obmana najgore vrste. I onda vi nama spočitavate neke etičke postupke – rekao je Potrebica.

Ne znam da je ijedan trenutni ravnatelj javne ustanove član HDZ-a, rekao je gradonačelnik u daljnjem tijeku rasprave.

Ivica Grliec razriješen je dužnosti ravnatelja uz suzdržani glas Rikija Rossettija (DUSTRA), a Nikolina Grković imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnatelja.

Pročitajte još

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist