Zanimljivosti

Francuzi stigli u Župu dubrovačku

francuzi u posjetu zupi

Učenici i profesori iz francuske katoličke škole College des Ormeaux iz Le Havrea borave ovih dana u Župi dubrovačkoj u sklopu međunarodne suradnje i razmjene učenika ostvarene u suradnji sa OŠ Župa dubrovačka.

Gosti iz  Le Havre smješteni su u obiteljima svojih vršnjaka iz Osnovne škole Župa dubrovačka. Ova francuska škola je privatna i pod dominikanskim patronatom. Pohađa je oko šest stotina učenika i to od petoga do osmoga razreda. Jedan od profesora u College des Ormeaux je i Hrvat Tomislav Rajković. Njegova neobična životna priča odvela ga je u Francusku, gdje je osnovao obitelj, gdje  radeći kao profesor, nesebično promiče hrvatsku kulturu i tradiciju u Francuskoj.

Prije nekoliko godina profesor Rajković ostvario je suradnju  sa Starim Mikanovcima, njegovim rodnim krajem, a od prije sedam  godina i sa Župom dubrovačkom. Ovih dana se u Dubrovniku susreo i sa svojom kolegicom i prijateljicom iz srednjoškolskih dana, Mirjanom Žeravica, profesoricom hrvatskog jezika u klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku. U okviru svog sedmodnevnog programa učenici i profesori posjetili  su ured Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik.

Učenike je srdačno primio i zamjenik načelnik općine Župa dubrovačka  u prostorijama Općine, te im zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak. Svakom učeniku darovao je knjigu na francuskome jeziku „Čarolije ljepote“, koja govori o ljepotama i blagodatima župskoga kraja.

 Učenici i profesori su razgledali grad i zidine zahvaljujući susretljivosti Društva prijatelja dubrovačkih starina, te posjetili Arboretum i Cavtat.
Domaćini iz Osnovne škole „Župa dubrovačka“, kako je kazala ravnateljica Anka Šutalo i profesorica Melika Branica, nastoje, uz razgledanje prirodnih ljepota i kulturne baštine juga Hrvatske, omogućiti učenicima iz prijateljske škole i niz edukativnih sadržaja. Organizirana im je terenska nastava, športski susreti, folklor, pjevanje, tamburaški nastupi i prezentacija narodnih nošnji Župe dubrovačke.

Svesrdnu pomoć pružila je i Francuska alijansa Dubrovnik. Nastupili su u sklopu programa Dani  Frankofonije u Dubrovniku. Zadovoljna suradnjom dviju škola, ravnateljica Anka Šutalo kazala je da će se suradnja nastaviti i dalje, a također i suradnja sa školama iz drugih zemalja, kako bi se na taj način mladi izvan Hrvatske, njihovi roditelji, profesori i prijatelji upoznali s ljepotama, običajima, kulturom i načinom života krajnjeg juga Lijepe naše.
 

Pročitajte još

[FOTO] AKCIJA ČIŠĆENJA U Uvali Lapad izvučeno čak 300 kg otpada

Dulist

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist