Hrvatska

Franak potpuno ‘podivljao’, dužnici traže hitnu intervenciju Vlade!

Franak

Tečaj švicarskog franka u odnosu na kunu trenutno na deviznom tržištu iznosi 7,38 kuna za franak, što je porast od čak 15,38%.

Najviša razina tokom dana bila je na 8,89 kuna za franak, da bi nakon toga došlo do smirivanja trgovanja.

Švicarska narodna banka (SNB) neočekivano je ukinula minimalnu razinu tečaja u odnosu na euro, što joj je u razdoblju krize služilo za zaštitu gospodarstva.

Kako bi ublažila posljedice te odluke, koja je snažno utjecala na tečaj švicarskog franka, švicarska središnja banka povećala je negativnu kamatnu stopu na čak -0,75%.

Objašnjavajući svoj potez SNB upozorava na sve izraženije razlike u monetarnoj politici ključnih gospodarstava.

“Euro je znatno oslabio prema dolaru, a franak je zbog toga oslabio prema dolaru. U takvim okolnostima SNB je zaključio da provedba i očuvanje minimalnog tečaja franka prema euru više nije opravdana”, navodi se u priopćenju banke.

Prošlog mjeseca banka je bila prisiljena poduzeti mjere kako bi obranila minimalni tečaj jer su ulagači ponovo počeli pojačano kupovati franak, koji je uovičajeno sigurno utočište, zbog zaprinutosti za eurozonu i napetosti u Rusiji. Nakon toga, prvi puta od 70-ih godina prošlog stoljeća, uvedena je negativna kamatna stopa.

Događaj bez presedana

“Ovo je događaj bez presedana”, piše The Economist, koji napominje da je, kada je vrijednost valuta u pitanju, i promjena od 2 do 3 posto u jednom danu ogroman pomak. A kada i dolazi do promjena od 20 do 30 posto, kao što se danas dogodilo s švicarskim frankom, uglavnom se radi o padu, nikad o porastu.

Kratkotrajna stabilnost franka zapravo je bila produkt monetarne politike središnje švicarske banke, koja je tečaj fiksirala na 1,20 prema euru. Svaki put kad se pojavila opasnost da će franak zbog velike potražnje probiti taj tečaj, u opticaj je puštena dodatna količina novca.

Kada je švicarska središnja banka prestala provoditi ovakvu politiku, vrijednost franka ponovo je skočila. Švicarska nacionalna valuta se, naime, u ulagačkim krugovima smatra “sigurnom lukom”. Investitori sada opet hrle prema franku između ostalog zbog novih nesigurnosti u eurozoni i nategnutih odnosa s Rusijom.

Nije ih obeshrabrila ni odluka švicarske središnje banke da uvede negativne kamate na nacionalnu valutu, što znači da posjedovanje franaka trenutno zapravo donosi gubitak. Slabiji franak je u interesu i Švicarske ekonomije, čiji su izvoznici na europskom i američkom tržištu manje konkurentni ako im je valuta presnažna.

Šef uprave švicarske središnje banke: Precijenjenost franka se smanjila

Thomas Jordan, predsjednik uprave švicarske središnje banke, na konferenciji za novinare kazao je da je fiksiranje tečaja od samog starta zamišljeno kao privremena mjera, koja je uvedena u doba iznimne precijenjenosti franka i velike nestabilnosti na financijskim tržištima.

“Iako je švicarski franak i dalje visok, precijenjenost se smanjila”, rekao je Jordan, te dodao kako je u zadnje vrijeme normalno da se odnosi između vodećih međunarodnih valuta učestalo mijenjaju. Podsjetio je da je euro znatno pao u odnosu na dolar, što je uzrokovalo i slabljenje franka prema dolaru.

“U takvim uvjetima zaključili smo da daljnje održavanje minimalnog tečaja franka prema euru nije opravdano”, rekao je Jordan.

Udruga Franak traži sastanak s Lalovcem

Ovakav razvoj situacije ponovno će teško pogoditi dužnike koji imaju kredite vezane uz švicarsku valutu.

Iz Udruge Franak nadaju se da će doći do stabilizacije tečaja, no očekuju sastanak sa ministrom financija Borisom Lalovcem od kojeg će zatražiti konkretne mjere koje bi zaštitile dužnike.

Udruga Franak i Hrvatska udruga banaka savjetuju dužnicima koji imaju kredite u švicarskim francima da ratu plate danas, do kraja radnog dana. Na taj način ratu kredita moći će platiti po jučer utvrđenom tečaju, koje banke i dalje primjenjuju. Nakon toga ostaje im samo se nadati da će se tečaj švicarca smanjiti do iduće rate.

Hrvatska narodna banka objavila je novu tečajnu listu koja se primjenjuje od 16.01. prema kojoj je srednji tečaj švicarskog franka 7,398431 kuna.

Kupovni tečaj iznosi 7,376236 kuna, dok je prodajni tečaj za švicarski franak 7,420626 kuna.

Pojedine banke obustavile kupoprodaju švicarskog franka

Prema neslužbenim informacijama neke od većih banaka obustavile su kupoprodaju švicarskog franka.

Iz Zagrebačke banke obavijestili su nas da se kod njih trgovanje odvija uredno, jednako i kod Hypo banke.

Privredna banka Zagreb potvrdila je da je kod njih trgovanje, odnosno kupoprodaja švicarskog franka obustavljena.

Radi se o privremenoj obustavi jer banke vjerojatno čekaju stabilizaciju tečaja.

HNB: Situacija je nepredvidljiva, surađujemo s Ministarstvom financija

Za komentar novonastale situacije obratili smo se Hrvatskoj narodnoj banci, iz koje navode da su zatečeni razvojem događaja, te da surađuju s Ministarstvom financija po tom pitanju.

“Odluka Švicarske narodne banke (SNB) da odustane od obrane tečaja svoje nacionalne valute u odnosu na euro, odnosno od ranije odluke da ne dopusti njeno jačanje iznad 1,2 CHF za jedan EUR, zatekla je sve sudionike na međunarodnim deviznim tržištima, što je vidljivo i iz neuobičajeno velikih međuvalutnih oscilacija tijekom današnjeg dana.

Tečaj švicarskog franka u prvoj je reakciji otišao čak preko 1 eura, a trenutno je odnos EUR/CHF na oko 1,05. Eventualne daljnje poteze švicarske središnje banke nije moguće predvidjeti, no nije isključeno da bi ona zbog zaštite konkurentnosti švicarskih gospodarstvenika mogla razmotriti uvođenje dodatnih mjera, uz već donijetu odluku o daljnjem snižavanju kamatnih stopa.

Zbog opisanih kretanja postoje negativni rizici za domaće dužnike s kreditima vezanima uz švicarski franak i za naš bankovni sustav, no puna kvantifikacija tih rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon što je spomenuta odluka donesena, nije moguća. U sagledavanju novonastale situacije Hrvatska narodna banka surađuje s Ministarstvom financija Republike Hrvatske”, navode za Index iz HNB-a.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist