Grad

FRA STIPE NOSIĆ ‘Čak su i Marulića pokušali svesti pod srpski nazivnik’

marulic

Franjevački samostan Male braće na Facebooku je objavio status naslovljen s ‘Marulić i srpski jezik’ u kojem se ističu, među ostalim, srpska svojatanja hrvatske kulturne baštine što ‘nije novost’.

‘Nedavno su neki srpski mediji pisali kako samostan Male braće u Dubrovniku krije ‘srpske’ freske, što naravno nije imalo nikakve stvarne osnove. Ovakva svojatanja hrvatske kulturne baštine nisu međutim novost. Radili su to novinari i ‘ozbiljni’ srpski znanstvenici u prošlosti često. Čak i Marka Marulića ‘oca Hrvatske knjiženosti’ pokušali su svesti pod srpski nazivnik. Tako ga u Britanskoj enciklopediji iz 1926. akademik Čedo Mijatović naziva ‘srpskim piscem’. U novije vrijeme bezočne krađe hrvatskog kulturnog i književnog blaga svojim zakonima pokušava potvrditi Srbijanska država.
Što se Marulića tiče, pitam se, kako to on u svojoj Juditi tiskanoj u Veneciji pred 500 godina, čiji jedini potpuno sačuvani primjerak čuva dubrovački samostan, nije napisao da je srpska, nego kaže da Juditu piše u hrvatskim (‘haruacchi’) stihovima? Odgovor je u činjenici da je taj pjesnik, pišući svom kumu don Dujmu Balistriliću o tome kako je ispjevao Juditu, napisao kako ‘hrvatski jezik sada ima svojega Dantea’, jer je za sebe znao da je Hrvat i da piše hrvatskim jezikom.’

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist