Zanimljivosti

Fr. Matijas Lovro Farkaš novi prior dominikanskog samostana

farkas dominikanci

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić potvrdio je fr. Matijasa Lovru Farkaša poglavarom (priorom) Dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku, te je on tu službu preuzeo u četvrtak 11. prosinca, naslijedivši tako fr. Nikolu Mioča.

Jedna od specifičnosti u Dominikanskom redu jest da poglavara samostana ne postavlja provincijal, već ga braća koja žive u samostanu biraju sami. Ako izabrani brat prihvati izbor, provincijal ima mogućnost prihvaćanja ili odbijanja izbora, no u pravilu potvrđuje izbor braće u samostanu.

Još jedna zanimljivost je da braća ne moraju nužno izabrati nekoga između sebe u samostanu, već mogu izabrati bilo kojeg brata iz provincije, što potvrđuje i slučaj izbora fr. Matijasa. Naime, fr. Matijas u trenutku izbora nije bio član ove samostanske zajednice, već je bio na službi u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Hamburgu u Njemačkoj gdje ga je i zatekao izbor za priora dominikanskog samostana u Dubrovniku. On je taj izbor prihvatio, te je tu odluku obznanio provincijalu koji je izbor potvrdio.

Fr. Matijas je rođen je 27. srpnja 1981. godine u Bugojnu, župi svetog Ante u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, gdje je primio sakramente kršćanske inicijacije. Osnovnu školu do trećeg razreda pohađao je u Bugojnu, a zatim, zbog ratnih neprilika, u Zagrebu i Njemačkoj. Godine 1998. sa svojom obitelji vratio se u Bugojno gdje je završio Srednju elektrotehničku školu. Nakon završene srednje škole stupio je u postulaturu Dominikanskog reda 2001. godine u Zagrebu. Iste godine je započeo studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 2002. započeo novicijat u Dubrovniku gdje je 2003. položio prve zavjete. Nakon novicijata nastavio je studij u Zagrebu. Doživotne zavjete u Dominikanskom redu položio je 7. lipnja 2007. godine. U studenome 2009. diplomirao je na KBF-u u Zagrebu. Za đakona je zaređen 3. kolovoza 2010. godine u Zagrebu, a za svećenika 10. lipnja 2011. godine u Dubrovniku.

Pastoralno je djelovao u župi bl. Augustina Kažotića u Zagrebu (2008.-2010.) te u župi Svetog Križa u Dubrovniku (Gruž: 2010.-2012.), gdje je uz pastoralni rad u župi predavao i vjeronauk u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Gružu. Uz svoj rad kao katehete u školi, bio je i razrednikom u istoj školi. U lipnju 2012. godine fr. Matijas je, kao definitor, na Provincijskoj skupštini izabran u upravu Provincije. Također je imenovan i promicateljem Dominikanskog pokreta mladih na razini Provincije. U rujnu 2012. asigniran je iz Gruža u Samostan Kraljice svete krunice u Zagrebu te imenovan župnim vikarom u župi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu. Uz tu službu, imenovan je i podučiteljem braće u formaciji. U ljeto 2013. godine premješten je u Hrvatsku katoličku misiju u Hamburg, koju vode dominikanci, i imenovan dušobrižnikom u toj Misiji.

Zanimljivost je da je prvi svećenik kojeg je zaredio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić upravo fr. Matijas, a koji se sada nakon službe u Njemačkoj vraća u grad u kojem je zaređen za svećenika, na mjesto poglavara poviješću veoma bogatog i najstarijeg samostana Hrvatske dominikanke provincije osnovanog daleke 1225. godine.

Izvor: Dubrovačka biskupija/ Š. Z.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist