Aktualno

FOTO/VIDEO Što je rekla Željka Markić?

zeljka markic 06

Inicijativa „U ime obitelji“ organizirala je u bivšem kinu Gruž tribinu pod nazivom "REFERENDUM- DEMOKRACIJA 1. PROSINCA 2013."

Dr. med. Željka Markić istaknula je uvodno kako je 23 posto glasača iz Dubrovnika zatražilo održavanje referenduma, i zahvalila svima koji će 1. prosinca izaći na referendum i zaštiti ustav u kojem se brak definira kao zajednica muškaraca i žena.
 
-Naši volonteri napravili su dobar posao i omogućili građanima da prvi put izađu na referendum na kojem se glasa na pitanje koje su odredili sami građani. Brak, djeca i obitelj u Hrvatskoj jako su važni. Referendum je izravna demokracija, daje svima mogućnost da izraze svoje mišljenje o braku.  Slovenija je imala 15, 16 referenduma, a u Hrvatskoj reefrenduma koji iniciraju građani nije bilo, jer je potrebna takva kvota, broj potpisa i način prijave mjesta glasanja da nitko nije to uspio napraviti.  Za 2 tjedna na više od 2000 mjesta koja su morala biti prijavljena, uspjeli smo uključiti više od 750 tisuća glasača. Prošli smo teške korake koje nam je nametala Vlada, a kada smo 14. lipnja predali potpise nisam puno razmišljala, i nisam očekivala daljnje teške korake. Pokazalo se suprotno. Najteže je bilo potaknuti građane da kažu da im je ovo važno. A najteži posao je sada, do 1. Prosinca, jer očito u Hrvatskoj nema dovoljno demokracije, jer ako građani obave svoj posao, vlast je dužna raspisati referendum. U nas vlast proizlazi iz naroda – on odlučuje izborom predstavnika i izravnom demokracijom – rekla je Markić dodavši kako „Ustav štiti brak kao zajednicu žene i muškarca jer sprječava da neka vlast redefinira tako važnu zajednicu, pa onda i obitelj i društvo“.

– Važno je da u ključnim stvarima odlučuje većina – to je temelj demokracije. Unatoč agresivnoj kampanji vlade ovaj referendum omogućit će da se čuje što građani misle – dodala je.

-Zaštita braka omogućuje da se sva prava vežu za brak, primjerice usvajanje djece u obitelji. Ono osigurava da je posvajanje djece moguće parovima koji su muškarac i žena. Važnost ovih pitanja je jasno svakome tko prati ovu temu. Vidjet ćemo je li moguće u ovom suženom prostoru demokracije , krivotvorenju stvarnosti koje treba razumijeti i u kojoj naravno treba ispitati odnos  prema medijima – istaknula je.

Naglasila je i kako je 20. studenog zadnji rok za prijavu mjesta boravišta.
– Osobe se mogu u svom mjestu boravišta prijaviti e-mailom, pismom ili osobno. Kao i  državljani RH koji su u inozemstvu, oni se moraju do srijede javiti u Konzulat kako bi mogli  glasati. Savjetovala bih svima da provjere jesu li u popisu birača – napomenula je Markić na kraju izlaganja.

Jedna volonterka na prikupljanju potpisa, zamolila ju je da publici pojasni svoju izjavu o samohranim roditeljima u emisiji Veto.

-Znali smo da će vlast biti protiv referenduma, i zgroženi smo činjenicom da netko može izmisliti izjavu koja vrijeđa samohrane roditelje, da je mogu pripisati meni i danima je ponavljati, želeći naškoditi inicijativi i referendumu. Imaju točnu informaciju a ponavljaju neistinu. To se zove propaganda. Morat ćemo to trpiti do 1. prosinca i iskoristiti svoje biračko pravo kao slobodni ljudi u slobodnoj zemlji i reći koliko je ovo važno – odgovorila je Markić.
Na pitanje je li izložena osobnim prijetnjama zbog inicijative, odgovorila je da nije.  

-Osim što moram čitati naslove koji iznose neistine, ništa drugo. Sretna sam da smo ušli svi zajedno u inicijativu U ime obitelji. Postoji niz pravila kako se treba osigurati referendum, kako građanima treba osigurati glasanje, i kako se vlast mora ponašati da bi im to omogućila. Referendum je želja građana da žele staviti veto na nešto što se donosi. Najave ministra, pritisci preko sredstava priopćavanja, a Vlast želi nešto što građani ne žele. Problem je kada se ne osigurava mjesto za jednu i drugu stranu. Građani ne dobivaju točne informacije i to je zabrinjavajuće. Već mjesec dana zagušen je medijski prostor neistinama i pritiscima.  Ovo je godina građana,  a najmlađa članica EU, RH sada je u situaciji da građani nemaju priliku čuti jednu i drugu stranu. Izlazak na ovaj referendum ne znači da samo želimo reći kako je brak zajednica žene i muškaraca već je ovo referendum obitelji – istaknula je dobivši pljesak.

Na pitanje kako to da intektualci, psiholozi, liječnici ne govore o problemima koje imaju djeca koja su primjerice usvojena u homoseksualnim parovima naglasila je:

-Postoji razumijevanje da je za dijete važno da odraste u biološkoj zajednici ili onoj najsličnijoj tome. Bitno je jedino interes djeteta, koje mora biti usvojeno u zajednici muškarca i žene. Ako je svejedno da dva muškarca podižu dijete, to znači da majka nije bitna, a ako je svejedno da ga podižu dvije žene, onda otac nije bitan. A i otac i majka su jako bitni. Stvarati  takve okolnosti i djeci oduzimati oca ili majka, da bi netko bio politički korektan, nije dobro.  Moramo djeci osigurati da dobiju ono što je za njih najbolje. Ova inicijativa otvorila je te  teme – napomenula je dodavši kako je važno „pobrinuti se da djeca u RH budu zaštićena na najbolji mogući način jer se 90 posto djece rađa u obitelji“.
-Dakle 90 posto majki i očeva smatra da je to najbolja zajednica za njihova djecu – naglasila je.
Istaknula je kako se sada građani boje hoće li proces glasanja biti proveden u skladu sa zakonom.

– Zatražili smo od DIP-a da budemo članovi izborne Komosije,no nisu nam to odobrili. No, možemo biti promatrači.  Važno je da na svim glasačkim mjestima budu članovi inicijative.
Na pitanje zbog čega muškarac i muškarac ili žena i žena ne mogu djetetu pružiti ljubav, te zašto se nad njima vrši spolna diskriminacija, dr.med. Željka Markić odgovorila je.

-Država, društvo postavlja da može prosuditi što je u interesu djeteta. Zato Centar za socijalni rad ima pravo oduzeti dijete ocu i majki jer prosuđuje da je bolje da ide u dom. Društvo sebi u svim stvarima vezano za djecu uzima mogućnost prosuđivanja što je u interesu djetea. Najbolji muškarac, najnježniji, ne može djetetu zamijeniti majku, jer su muškarac i žena različiti, oni se nadopunju. Kao što ni najbolja majka ne može zamijeniti oca – zaključila je.

Pročitajte još

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist