Grad

FOTO/VIDEO STEM auto posjetio Dubrovnik i Mokošicu

stem makers 10

Zimski STEM auto projekt posjetio je Dubrovnik i Mokošicu.

Održane su dvije radionice na kojima je sudjelovalo dvadeset i četvero djece i nekoliko roditelja. Svi su uspješno savladali osnove programiranja BBC micro:bit računala i mBot edukacijskih robota.

Prva radionica je održana u OŠ Ivana Gundulića. Iako u školi već postoji robotička sekcija, radionicu smo održali za djecu koja do sada nisu sudjelovala. Sudionici su imali priliku po prvi put isprobati i programirati BBC micro:bit.

Druga radionica održana je u Streljačkom društvu Dragovoljcu u Mokošici. Sudjelovalo je trinaestero djece i nekoliko roditelja. Koliki je uspijeh postigla radionica govori to što su na kraju radionice tražili od domaćina da organizira daljnje radionice robotike i programiranja.

-Radionica u Dubrovniku održana je za 11 učenika OŠ Ivana Gundulića koji dosad nisu uključeni u robotičku sekciju. Učenici su s oduševljenjem snimali sve što su uspjeli napraviti s robotom, pa su neki uspjeli ispuniti i cijelu memoriju svog mobitela. Na kraju su se okušali i u programiranju BBC micro:bita koji im je ostao za testiranje i upoznavanje dok im uskoro ne stigne cijeli školski paket.
U Mokošici uz učenike viših razreda bilo je i nekoliko mlađih i svi su uz pomoć roditelja savladali osnove programiranja u programu za programiranje – mBlocku. Na kraju radionice su zatražili od većeg broja prisutnih odraslih članova da im takve radionice organiziraju redovno tijekom godine, što su oni i obećali uz dogovore za nabavke mBotova i prijavu za STEM revoluciju uz donaciju BBC micro:bitova – istaknuo je voditelj radionice Vlado Lendvaj.

Inače, STEM auto je svojevrsni ‘bibliobus’ modernog doba. Posjećuje manje sredine, ovaj put u Dalmaciji i na otocima, te održava besplatne radionice robotike.

-U STEM autu koristimo različitu opremu. Uz mBot edukacijskog robota (kojeg koristimo i u Croatian Makers ligi) koristimo i BBC micro:bit računala. To je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u edukativni sustav, ne samo u STEM području, nego i šire. Kao zahvalu svim domaćinima ostavljamo po jedan primjerak kako bi mogli nastaviti edukaciju djece – kažu organizatori.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist