Kultura

FOTO/VIDEO Noć muzeja u Dubrovniku!

noc muzeja rupe 4

Dubrovčani su i ove godine uživali u iznimnom programu Noći muzeja kojeg su nam pripremile naše kulturne institucije – od izložbi do radionica, pa do modnih revija i predavanja, zaista, svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Krenimo redom – Doma Marina Držića nizom raznovrsnih programa obilježava kroz 2017. godinu 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa, a upravo u Noći muzeja za ljubitelje kulture stvorila se prilika za još jednom upoznati se s likom i djelom ovog velikog autora.

Uz to, čarobna glazba Ansabla ‘Plazarius’ dočarala je duh vremena, a fantastična izložba ‘U traganju za renesansom – staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području’, autorice Nikoline Topić zaokružila je zaista predivnu večer u DMD-u. Izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja. Poseban naglasak stavljen je na predmete iz razdoblja renesanse (15. i 16. stoljeće) što je vrijeme tzv. ‘zlatnog doba Dubrovnika’ i ekonomskog, trgovačkog, znanstvenog, umjetničkog i svakog drugog procvata. To je ujedno doba Marina Držića koje je Domu Marina Držića najzanimljivije, a izložbu svakako – vrijedi pogledati! Uz to, posebno je zanimljivo bilo kušati delicije iz Držićevog doba, odnosno autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića, pa su tako posjetitelji imali jedinstvenu priliku doživjeti spoj literarno kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

U Prirodoslovnom muzeju večer je bila posvećena krhkim bićima – leptirima – kroz predavanja, kviz, radionice te popratnu izložbu. Naime, noćni leptiri vrlo su velika i raznolika skupina kukaca u koju spada preko 95 posto svih poznatih leptira stoga nije bilo čudno što je i ovaj čarobni muzej zabilježio toliku posjećenost, a temom večeri posebno su bili oduševljeni najmlađi.

Umjetnička galerija Dubrovnik, osim koncerta za sve generacije, pripremila je bogat program posvećen svim vrstama umjetničkog izričaja. Tako je galerija Dulčić Masle Pulitika program Noći muzeja otvorila predavanjem naziva ‘Kosta Strajnić, dubrovački likovni krug i slikari došljaci’, a predavači su dr. sc. Rozana Vojvoda i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Tradicionalna ruska glazba u izvedbi Hrvatskog – ruskog društva ‘Umjetnost bez granica’ dočekala je posjetitelje u Atelijeu Pulitika od 20 sati.

Program Dubrovačkih muzeja počeo je predstavljanjem ilustriranog edukativnog vodiča ‘Pavle i Đivo u Rupama’, a u okviru bogatog programa uslijedila su vodstva kroz stalne postave Pomorskoga i Etnografskoga muzeja te dvije arheološke izložbe smještene u tvrđavi Revelin, uz zanimljiva predavanja, radionice za djecu, kao i zabavni sadržaji. Posebno zanimljivo bilo je uživati u ne tako tipičnoj modnoj reviji!

Zbog obnove Kneževa dvora, ovogodišnji se program Noći muzeja, kao i lanjski, odvijao na tri lokacije – u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici ‘Rupe’.

Večer ‘Noći muzeja’ i ove godine bila je pun pogodak, a kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji i na videu!

 

 

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist