Aktualno

FOTO/VIDEO Koga je povjerenica potratala na Večeri od Kandelore?

kandelora 69

Ovogodišnjim dobitnicima Margit Cetinić, Davoru Mojašu i Patriciji Švaljek Nagrada Grada Dubrovnika uručena je u četvrtak navečer na tradicionalnoj Večeri od Kandelore uoči sutrašnje proslave Feste svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

Okupljene je pozdravila povjerenica Vlade RH Nada Medović, koja se zahvalila svima koji su uveličali večeru i Festu.

Prema informacijama navedenim u prijavi Gradskom vijeću, Margit Cetinić rođena je u Budimpešti 14. rujna 1947. godine, a već sljedeće godine preselila se u Dubrovnik gdje je završila osnovnu i srednju školu. Glazbenu akademiju završila je 1970. godine u Zagrebu nakon čega je dobila mjesto nastavnika u Glazbenoj školi u Dubrovniku i ostala tamo sve do umirovljenja. Od 1977. godine preuzima vođenje Katedralnog zbora, a pod njezinim vodstvom u posljednjih 20-ak godina Mješoviti zbor Dubrovačke katedrale prekoračio je crkveni prag i sudjelovao na brojnim manifestacijama i proslavama kako u Domovini tako i inozemstvu. Inače, za svoj rad ona je odlikovana od pape Benedikta XVI. Odličjem Svetog križa za Crkvu i Papu.

Patricija Švaljek voditeljica je Društva multiple skleroze Dubrovačko – neretvanske županije i skrbi za više od pedeset oboljelih svaki dan. Rođena je 22. svibnja 1978. godine u Dubrovniku, a magistrirala je 2003. na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu. Već sljedeće godine počinje volontirati u Društvu multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, a nakon dvije godine volontiranja biva tamo i zaposlena. Danas je voditeljica Društva koje broji 65 članova, 12 zaposlenih i 14 volontera. Osim u ovoj udruzi, Švaljek je aktivna i u Udruzi Distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida DNŽ, a kroz godine je sudjelovala i u brojnim humanitarnim akcijama.

Treći nagrađeni, Davor Mojaš je redatelj, publicist, pisac, radijski voditelj koji redovito objavljuje svoje dramske, prozne, pjesničke, publicističke i druge radove u hrvatskim književnim i drugim časopisima, te na Trećem programu Hrvatskog radija. Redateljski se veže uz Studentski teatar Lero. Rođen je u Dubrovniku 1952. godine u Dubrovniku, a svoje prve pjesme objavio je još 70-ih godina prošlog stoljeća. Bio je svojedobno i urednik Lista omladine Dubrovnika Laus. ‘Službeni’ ulazak u književnost napravio je zbirkom pjesama ”Debilni mjesec” 1977. godine. Objavljene su mu brojne knjige i proze, a od 1975. godine u Teatru Lero režirao je 90-ak predstava i postavio 30-ak autorskih projekata.

Inače, Festa svetog Vlaha je otvorena danas poslijepodne puštanjem golubica i podizanjem barjaka svetog Vlaha, a već 20 godina na Večeri od Kandelore se ugošćuju visoki gosti Dubrovnika. Na Večeri su među ostalim bili nazočni ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek, ali i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te saborski zastupnici među kojima i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je već ranije kako neće doći iz političkih razloga.

Zbog pada proračuna ove godine je izostala svečana sjednica Gradskog vijeća.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist