Zanimljivosti

FOTOGALERIJA Zavirite u pelješki vinski podrum

vinari peljesac 071213(4) 1

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, te Udruge "Pelješki vinski puti" i "Plavac mali" na Pelješcu je danas upriličen Dan otvorenih vrata peljeških podruma.

Obilazak je započeo u Stonu u Kneževom dvoru, uz predstavljanje vinara s područja općine Ston, a nastavio se dalje u vinarijama najjužnijeg hrvatskog poluotoka.
Na 'Dan otvorenih vrata peljeških podruma' vinari su po promotivnim cijenama prodavali svoje proizvode i to 25 posto manje od redovite cijene, a ovom prilikom komentirali su i stanje na tržištu, ali i iznijeli probleme s kojima se suočavaju.

– Grupe gostiju koje nam dolaze su jako pozitivne i dobre. Kontakt s gostima ti omogućuje prezentaciju i prodaju, a najbolji marketing je od usta do usta – kaže vinar Dubravko Vukas te isitče kako ovakve akcije ipak treba dovesti na veći nivo.

– Moramo to nadograđivati i u potpunosti iskorištavati potencijale koje ova regija ima. Trebalo bi puno više podignuti Pelješac u gastronomskom smislu kako bi se to dvoje povezalo. Mi imamo što ponuditi – smatra Vukas koji spada u manje vinae koji pune od 12 -15 tisuća boca godišnje.

– Mi nemamo problema s plasmanom jer smo manjeg kapaciteta, ali oni objektivno postoje. Mi se namjerno ne širimo na više mjesta jer nemamo količinu za pokriti – kaže Vukas koji smatra da nisu jedino hotelijeri i restorani krivi za ne držanje domaćih vina.

– Moramo se svi staviti i raditi skupa – zaključio je Vukas.

– Ovakve akcije trebalo bi raditi i češće i možda čak i ljeti kako bi to agencije 'prigrlile' – smatra vinar Mato Violić, ispred udruge 'Plavac Mali' koji izostanak domaćih vina iz naših restorana vidi kao širi problem.

– Svjetska prodaja vina je lokalnog karaktera. Mi to još nismo tako prepoznali, ali ide se ka tome – ističe on te dodaje kako je plasman  ipak veliki problem.

– Mi nismo poznati u svjetskim okvirima, ali to je normalno jer smo i prije proizvodili za naše potrebe. Tek nam predstoji probijanje na tržište – zaključuje on te napominje kako se na Pelješcu proizvede oko osam milijuna litara vina.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist