Kultura

FOTOGALERIJA Zavirite u čudesni svijet Salvadora Dalija u Dubrovniku!

salvador dali izlozba 080415 34

U Dubrovniku je u srijedu otvorena izložba djela iz slikarskog opusa Salvadora Dalija. Riječ je o 99 grafika iz njegova dva najopsežnija opusa ”Biblija Sacra” i ”Božanstvena komedija”.

Autorica postava Olga Vukasov istaknula je ovom prilikom kako je riječ o putujućoj izložbi koja je prošle godine bila u Rovinju gdje je bila izvrsno posjećena.
”Nadam se da će ovdje posjećenost biti još i bolja, a izložba ostaje otvorena do 29. studenog ove godine”, rekla je Vukasov.
Izložba ima specifičan edukativan karakter. Naime, kroz izložena djela posjetitelj upoznaje autorovo viđenje sadržaja Biblije i Danteove „Božanstvene komedije“, a zbog same tehnike kojom se umjetnik koristio ovi radovi zauzimaju posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu.
Španjolska konzulica u Dubrovniku Jelka Tepšić istaknula je kako je ovu putujuću izložbu vidjelo dosada više od 100 tisuća ljudi u nekoliko gradova.
”Sigurna sam da će ta brojka ovo ljeto biti premašena u Dubrovniku. U prvom redu tu mislim na naše sugrađane, ali i na internacionalnu publiku”, rekla je Tepšić te dodala kako je ovo još jedan trenutak povezanosti i suradnje Španjolske i Hrvatske.
Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen rekao je kako publika kroz ove grafike ima priliku vidjeti Dalijevo tumačenje Danteove ”Božanstvene komedije”, na sebi svojstven način.
”Osim točno prikazanih scena, ali i kršćanske ikonografije koju je upotrijebio na svakoj od ilustracija vidi se njegov posebni put i svaka grafika je djelo za sebe”, rekao je Viđen.
Inače, djela je u Dubrovnik doveo poznati slovenski galerist David Rjazancev, vlasnik bledske galerije Deva Puri.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist