GradUrednički izbor

[FOTOGALERIJA] S Parčevim pukom koračali smo prema mitskoj Gorici

Gorica Naslovna

Spuštanjem barjaka točno u podne završava se ovogodišnja, 1050. Festa svetog Vlaha. Svečanost zatvaranja Feste počela je hodočašćem na Goricu sv. Vlaha gdje se zaputila povorka trombunjera, barjaktara, festanjula, svećenstva i puka. Tamo je, nakon izvijanja barjaka, održano misno slavlje koje je predvodio naš novi biskup, mons. Roko Glasnović.

Zatvaranje 1050 Feste Gorica svetoga Vlaha ZP 17

Prisjetimo se kroz tekst naše drage suradnice Maje Nodari ljepote i važnosti Parčeve crkve na Gorici…

Prema pisanju Maje Nodari za DuList, Dubrovčani su u davnini, predaja kaže u 11. st., izgradili zavjetnu Crkvu sv. Vlaha u Gruškoj parokiji na brežuljku Gorici pa bi to mogla biti i najstarija crkva posvećena sv. Vlahu izvan gradskih zidina, ‘ecclesia Sancti Blasii de foris’. O toj crkvi svjedoče brojni izvori, najstariji iz 1255. godine. Doživjela je mnoge graditeljske mijene, a zbog geomorfoloških karakteristika terena i izloženosti položaja više je puta stradavala u potresima i vremenskim neprilikama.

Zatvaranje 1050 Feste Gorica svetoga Vlaha ZP 13

Današnja crkva na starim temeljima ponovno je izgrađena 1857., no tijekom 19. i početkom 20. stoljeća sanirana je više puta i to milodarima Dubrovčana, no bez većeg uspjeha u svladavanju konstruktivnih problema, jer ‘leži’ na rasjedu brežuljka. Stradanja crkve nastavljena su bombardiranjem u II. Svjetskom ratu, potresu 1979. g. i najposlije u Domovinskom ratu 1991. godine.
Poslije svečane svete mise, povorka će se zaputiti nase u Grad, Nakon mise povorka hodočasnika zaputila se prema Gradu, gdje će ih pred crkvom sv. Vlaha dočekati rektor don Hrvoje Katušić i time će se zatvoriti Festa…

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist