Županija

FOTOGALERIJA Proslavljen dan Općine, Mladen Markač postao počasni građanin Konavala

dan opcine konavle 211015 34

Svečanom sjednicom konavoskog općinskog vijeća, na kojoj je umirovljeni general Mladen Markač postao počasnim građaninom, u Konavlima je u srijedu navečer obilježen dan Općine i 23. godine od oslobođenja te najjužnije hrvatske općine.

Umirovljeni general pukovnik Mladen Markač se prilikom primanja priznanja općine Konavle prisjetio svojih suboraca , svih branitelja i policije, bez čijeg doprinosa ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Istaknuo je kako je Općina Konavle jedna od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj.
– Ova općina je povezala onu strategiju našeg državnog Sabora koja je davno rekla povežimo plave i zelene dijelove Hrvatske. Vi ste to ovdje u općini uspjeli i to je dokaz da se može dobro raditi i da treba dobro razmisliti danas treba li ukidati općine- rekao je Markač.
Istaknuo je kako ovo priznanje njemu dokazuje kako ljudi koji su dali život za slobodnu Hrvatsku nisu zaboravljeni te dodao kako se zaboravom branitelja zaboravlja povijest neovisne Hrvatske.
Markač se ovom prilikom prisjetio i vremena kada je optužen za ratni zločin pred Međunarodnim sudom u Haagu.
– Nakon što smo oružjem stvorili slobodnu Hrvatsku, brojni zločesti ljudi, pa čak i iz Hrvatske počeli su raditi protiv njezine slobode. Blatili su njezin ugled i nas kao njezine oružane sile. Rekli su nam da će nas suditi pred Međunarodnim sudom, a mi smo dobrovoljno otišli u Haag jer ništa nismo zgrješili – rekao je Markač.
Načelnik općine Konavle Luka Korda istaknuo je kako je obnova Konavala počela 1993. godine te istaknuo kako danas svaka kuća u općini ima tekuću vodu.
-Nijedna kuća u Konavlima nije bez vode. Nije to lako napraviti na 209 kilometara četvornih. Sve što smo obećali smo i ispunili, završili smo brojne projekte. U 2005. godini u našim vrtićima bilo je 250 djece, danas ih je 470. Pa zar to nije najveća sreća? Ja zato poručujem svima onima koji govore o ukidanju općina da to ne rade jer su one duša malih mjesta- rekao je Korda.
Inače, osim Markača, nagradu općine Konavle za životno djelo dobio je akademik Davorin Rudolf, a zahvalnicu Općine Konavle MNK Jadran Ljuta.
Na svečanu sjednicu su osim Mladena Markača došli i Ante Deur, kao posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Josip Klemm predsjednik Udruge Specijalne policije RH, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te načelnici i predstavnici okolnih općina i gradova.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist