Kultura

FOTOGALERIJA Pogledajte Grad i Svetog Vlaha na ljuskama od jaja!

jaja dpds izlozba 080816 10

Izložba rukotvorina od jaja s dubrovačkim motivima, koje je izradio dubrovački umirovljenik Jozo Pozniak otvorena je u ponedjeljak navečer u prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine.

Izložba je nazvana „Veliko strpljenje u malo stavljeno“, jer uz veliku ljubav prema svetom Vlahu za ova su minijaturna remek-djela bili potrebni i veliko strpljenje i puno vremena.

Riječ je o izrezbarenim i ukrašenim jajima s motivima relikvijara svetoga Vlaha koji se čuvaju u riznici dubrovačke katedrale.

Posebnu pozornost na izložbi privukla je replika relikvijara glave svetoga Vlaha napravljena od nojeva jajeta, za čiju je izradu ovom umjetniku-amateru bilo potrebno više od pola godine.

Sam Pozniak ističe kako je bilo trenutaka kad je htio odustati od svega, no uvijek bi se vratio svojoj ‘opsesiji’.

-Netko misli da je ovo lako, ali za doći do rezultata treba vremena. Sveti Vlaho je naš Parac, a ovo je naš Grad. To je ono što me potaknulo da ovo ostvarim. Bilo je trenutaka kada sam htio odustati i po mjesec dana nisam nista radio, ali nastavio sam i nastavit ću i dalje – rekao je Pozniak te dodao kako svaki detalj koji ide na jaje treba prvo složiti na ravnu plohu što je poseban izazov.

Izložba jaja popraćena je panoima s fotografijama samih relikvijara, snimljenih u riznici katedrale. Za vrijeme izložbe, koja se može razgledati do 21. kolovoza, u prostoru na Širokoj ulici prikazivat će se dokumentarni film Tonka Jovića „Grad na ruci – Dubrovnik“, izrađen povodom Godine svetoga Vlaha.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist