Aktualno

FOTOGALERIJA Ovako će izgledati postrojenje novog pročistača otpadnih voda u Lapadu

uredjaj za prociscavanje naslovna

Vodovod Dubrovnik je odabrao izvođača za jedan od najvažnijih dijelova projekta ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’. UPOV Lapad s podmorskim ispustom, već smo ranije javili, gradit će zajednica ponuditelja koju čine slovenske tvrtke Iskra d.o.o. i Hidroinženiring d.o.o.
Kako navode iz Vodovoda, radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. Odabrani izvođači će u sklopu radova izgraditi novo postrojenje s pripadajućom opremom (grube i fine rešetke, aerirani pjeskolov, mastolov, membranski biološki reaktor, itd.), postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust duljine 835 metara.

Budući UPOV je projektiran tako da zadovolji sve potrebe stanovništva i gospodarstva u dugoročnom periodu. Njegov planirani kapacitet će biti 73000 ES (ekvivalent stanovnika), što uzima u obzir buduću izgradnju kao i daljnji rast turističkih posjeta Dubrovniku sve do 2050. godine.

Banner 300x250 DU 1

Dubrovnik će osim samog pročistača dobiti i moderno postrojenje za obradu mulja. Višak mulja će se prvo aerobno stabilizirati na budućem pročistaču ispod Petke, a nakon toga slijedi dehidracija i spremanje u prekrivene kontejnere. Kompletan proces se obavlja u zatvorenim spremnicima i osiguranom ventilacijom za obradu onečišćenog zraka. Kontejneri će se tijekom ranih jutarnjih sati transportirati na lokaciju na Osojniku gdje će se prebaciti u hale za solarno sušenje mulja. I ove sale će biti opremljene postrojenjem za obradu onečišćenog zraka te će se time spriječiti bilo kakva mogućnost širenja neugodnih mirisa u okoliš, a osušeni mulj koji će se predati na konačno zbrinjavanje će biti inertan i neće generirati nikakav miris.

Pročitajte još

GODIŠNJA NAGRADA Mario Obuljen dobio veliko priznanje struke!

Dulist

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist