Kultura

FOTOGALERIJA Magična pozornica razrušenog samostana za baletni diptih na Lokrumu

balet lokrum igre 160716 70

Balet Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, uz orkestralnu pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, premijerno je u subotu navečer na otoku Lokrumu pokraj Dubrovnika izveo Debussyjev “Preludij za poslijepodne jednog fauna” u koreografiji Edwarda Cluga te Ščedrinovu “Carmen” u koreografiji Valentine Turcu.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker istaknuo je ovom prilikom kako je ovo prva izvedba predstava uživo s orkestrom, a ruševine benediktinskog samostana koje su poslužile kao kulisa nazvao je magičnim.
– Ovo je poseban, magični prostor. Izveli smo jednu od naših boljih predstava ”Carmen”, a ”Preludija za poslijepodne jednog fauna” je svjetska premijera upravo ovdje, a posebno treba naglastiti kako smo prvi put uživo s orkestrom-  rekao je Rošker.
Koreografkinja predstave ”Carmen” Valentina Turcu, rekla je kako se uz ambijent otoka Lokruma rađaju nove ideje za postavljanje baleta.
– Ovaj ambijent je kao stvoren za predstavu, Dubrovnik nam svake godine nudi bezgranične mogućnosti. Ovo je bila jedna burna večer Erosa i Tanatosa – rekla je Turcu te dodala kako joj je suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom bila velika čast.
– Uz živu glazbu se rađaju neke potpuno nove ideje, mi smo se prepustili ljepotama prekrasnog Lokruma – rekla je Turcu.
Koreograf ”Preludija za poslijepodne jednog fauna” Edward Clug napomenuo je kako mu je žao što atmosferu iz Dubrovnika neće moći prebaciti i u Maribor.
– Sam ambijent izvedbe na otvorenom i u razrušenom samostanu je drugačiji od klasične izvedbe u kazalištu. Ima svojih pluseva i minusa, ali mislim da je puno više boljih stvari. Pitam se kako ćemo ovaj ambijent Lokruma prebaciti u Maribor, to je skoro pa nemoguće. Prelijepo je što je publika odmah blizu, a orkestar je smješten sa strane što dodatno stvara jedan intimni ambijent između publike i izvođača – rekao je Clug
Inače, Clug je diljem Europe prepoznat kao plesač i koreograf. Proteklih deset godina privlači pozornost međunarodne publike zbog osebujnoga koreografskog stila, a kao umjetnički direktor baletni ansambl SNG Maribor uspio je postaviti na plesnu mapu svijeta.
Festivalskoj publici dobro poznata Valentina Turcu jedna je od najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji, čija ostvarenja obuhvaćaju raspon od baleta s radnjom do suvremenih baletnih predstava te svestrano djelovanje na području opernih i dramskih predstava. Njezina “Carmen” premijerno je izvedena u SNG Maribor 2014. godine, na Lokrumu je prvi put izvedena uz orkestralnu pratnju uživo. Jedno od najoriginalnijih i najuspješnijih djela ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina nastalo je 1967. godine po ugledu na istoimenu Bizetovu operu, a posvetio ju je svojoj supruzi, sovjetskoj primabalerini i zvijezdi Boljšoj teatra Maji Pliseckaji.
Inače, prva izvedba ovog baletnog diptiha trebala je biti u petak, no zbog lošeg vremena ta izvedba je prebačena za nedjelju, 17. srpnja.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist