Kultura

FOTOGALERIJA Koncert dubrovačkih opernih diva

Koncert dubrovačkih opernih diva u crkvi sv. Vlaha

U sklopu Feste Dubrovnik održan je koncert dubrovačkih opernih diva Diane Hilje, Dubravke Mušović Šeparović, Ilijane Korać i Laure Hladilo u crkvi Sv. Vlaha.

Dubrovačke operne dive nastupile su uz pratnju gudačkog kvarteta DSO-a u sastavu Darko Linarić i Mara Đurović na violini, Lidija Martinović na violi i Ani Stjepović na violončelu.

Ovu hladnu dubrovačku večer tako su okupljeni ugrijali uz glasove četiriju diva, a kako je bilo na koncertu donosi Vam naša Tea Stjepović.

O izvođačima:

Prvakinja opere HNK u Zagrebu, Diana Hilje, rođena je u Dubrovniku, a diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedna je od vodećih mezzosopranistica u Hrvatskoj. Sudjeluje u izvedbama cijelog opernog repertoara u matičnoj kući, a kao gost nastupa u riječkoj, splitskoj i osječkoj operi. Tijekom umjetničkog rada postupno se usavršavala u talijansko-francuskom opernom fahu.

Laura Hladilo, mezzosopranistica, rođena je 1994. godine u Dubrovniku. Pohađa 3. razred srednje Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku, odjel solo pjevanja u klasi profesorice Dubravke Hilje. Sudjelovala je na međunarodnom natjecanju glazbene mladeži gdje je nagrađena izravnim nastupom u finalu 17.-og Lions Grand prix-a u Rijeci.

Dubravka Mušović Šeparović, mezzosopranistica, rođena Dubrovkinja, u Zagrebu je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 1993. godine te na Muzičkoj Akademiji 1998. u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav, gdje je i magistrirala. U Hrvatskoj se usavršavala kod Ruže Pospiš Baldani, a u inozemstvu redovito kod Eve Blahove i Anne Reynolds. Od svojih početaka Dubravka je interpretirala velike uloge. U inozemstvu je debitirala kao Carmen u Statni Operi Prag 2000., n ponovno interpretira u Brnu 2002. gdje debitira i kao Amneris 2003. godine. U svojoj je karijeri uspješno ostvarila brojne uloge, kao što su Eboli u Don Carlosu, Begbick u Weilovoj operi Mahagonny, Adalgise u operi Norma i Fricke u Wagnerovoj operi Das Rheingold te dobiva izvrsne kritike u prestižnom časopisu Opernewelt. Na Dubrovačkim ljetnim igrama dobitnica je Orlanda 2000. i 2013. godine.

Ilijana Korać, rođena u Mostaru 1988. nakon završene Osnovne glazbene škole “Čerin”, upisuje flautu i solo pjevanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, gdje 2006. godine maturira flautu u klasi mr. art. Ines Ivanjek. Iste godine upisuje Muzičku akademiju u klasi doc. Renate Penezić gdje stječe titulu mag. art. flaute. Kao izvrsna studentica akademsku godinu 2009./10. usavršavala se u Ljubljani na „Akademiji za glazbo“ u klasi prof. Mateja Zupana. Dolaskom u Zagreb, nastavlja školovanje solo pjevanja na Glazbenoj školi Pavla Markovca, u klasi mr. art. Nataše Šurine. Solo pjevanje kao drugi studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana diplomirala je 2013. Osvojila je sedam prvih nagrada u disciplini flauta te uspješno sudjelovala na međunarodnom natjecanju „Anton Eberst“ u Novom Sadu.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist