DuList IN

FOTOGALERIJA Kamenice ‘planule’ na Stradunu

festa od kamenica 020416 naslovna

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, ispred crkve sv.Vlaha, održana je manifestacija „Festa od kamenica“. 

Brojne turiste i Dubrovčane zabavljao je Trio Taliri, a školjkari iz Stona i vinari s Pelješca nudili su kamenice po simboličnoj cijeni od 5 kn po komadu i čašu vina po cijeni od 10 kn. Sudjelovali su školjkari: Josip Bazdan, Ivo Bautović, Braća Lazić i Nikša Matković; dok su vinari bili OPG Vinarija Mare Andrović iz Ponikava, OPG Vinarija Žužul iz Potomja, OPG Vinarija Marina Matuško iz Potomja i OPG Vinarija Željka Matković iz Potomja.
Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali onodobni plemenitaši. Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima. Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, dijelu dubrovačkog kraja gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.
Festa od kamenica je gastro manifestacija, koja je, osim ponude ovih školjki popraćena i dalmatinskom pjesmom i kapljicom dobrog vina. Meso svježe kamenice je sivo-bijele boje, jedro, a ipak mekano, ugodnog morskog mirisa.
Dobra kamenica za konzumiranje mora biti hladna, svježa, srednje veličine, nježna, sočna i dobra okusa. Kod termičke obrade (kroz topla jela) kamenica gubi svoj prirodni okus i miris, ali organoleptička svojstva jela preuzimaju tu ulogu u obliku kompletiranja i oplemenjivanja cjelokupnog jela.
Kod nas se kamenica najviše rabi i jede svježa, živa, na ledu, kao hladno predjelo, odnosno uvodno jelo u gastronomskim dobro sročenom jelovniku.

Pročitajte još

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist