Nedjelja navečer bila je prava prilika za naći se na sasvim neuobičajenoj večeri – prvoj hrvatskoj Gypsy Table Dubrovnik Dinner, održanoj u Lazaretima, u kojoj je uživalo 40 okupljenih ljubitelja dobrog zalogaja.
Oni koji su se zaželjeli gastro avanture koja uz to ima i humanitarni karakter, saznali su lokaciju svega 48 sati prije same večere. Inače, prihod od večere u vrijednosti 50 eura pojedinačno, ili 90 eura za par, doniran je azilu za životinje na Žarkovici.
Za ovaj novac, osim avanture i neizvjesnosti, gosti su uživali u pet slijedova jela, ali i u glazbi, zabavi, te druženju sa chefovima koji su osmislili ovu zanimljivu večer. Oni su Richard Gruica i Damir Šarić, a kuhali su zaista zanimljive delicije, te su nam ustupili i gypsy menu:
Aperitiv – ‘Zaljubljeni u smokve’ koktel
Bourbon, smokve i sok naranče
-Sok od šipka i mente (bezalkoholni)
Stol dobrodošlice:
Tartar kopna i mora
Govedina 40 dana suho odležana, motar, kapare limunov sok i maslinovo ulje
Kore od krumpira s džemom od paprike i prahom lisičarki
Izbor konavoskih sireva
Prvi slijed
Juha od tikve, pečena tikva, pipun, kozji sir i brizle pečene u sijenu
Drugi slijed
Buzara od školjaka sa prženom kaduljom i peštom
Treći slijed
Carsko meso glazirano u vareniku, makaroni, sir i hrskava rikula
Četvrti slijed
Ulov dana pečen u smokvinom listu, riblja emulzija, preprženi loj i divlje zelje
Desert
Brownie od piva, krema od kozje skute, izgorena kora od limuna, jasmin
Inače, večerašnja ‘gypsy večera’ prvi put je na ovakav način održana u Hrvatskoj, no sama ideja tzv. ‘pop up’ večere u svijetu je već nadaleko poznata. U Dubrovnik ju je progurao upravo Richard, koji je u mladom dubrovačkom chefu Šariću našao idealnog kulinarskog partnera. Njih dvojica i dalje će nastaviti, kazao nam je, s ovakvim večerama, a vi na našim fotografijama pogledajte kako je protekla prva!