Grad

FOTOGALERIJA Greenpeace ogromnim transparentom na brodu nadomak Grada uputio jasnu poruku

greenpeace rainbow warrioir 170717 26

Aktivisti Greenpeacea na svom brodu ‘Rainbow Warrior III” u Dubrovniku su u ponedjeljak nadomak povijesne jezgre razvili višemetarski transparent između jedara protiv upotrebe jednokratne plastike kako bi upozorili na sve veću zagađenost Jadranskog mora i Mediterana.
”Rainbow Warrior” je u sklopu europske turneje ”Više Mediterana, manje plastike”,doplovio prvo u Rijeku, potom na Mljet, a u nedjelju i u Dubrovnik.
FOTOGALERIJA Voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić rekla je kako je količina plastike u Mediteranu alarmantna.
– Rainbow Warrior III nam je došao u Hrvatsku u sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Kampanju smo pokrenuli s Španjolskom, Italijom, Grčkom i Bugarskom. Želimo zaštiti Mediteran i Jadran od plastike. Već sada nam pluta 1455 tona plastike i to je alarmantno stanje. Neke plastične predmete poput žličica za miješanje kave ili štapića za uši koristimo par sekundi međutim ostaju u okolišu stotinama godina. To je apsurdna situacija i mi želimo eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu. Sad je pravi trenutak za djelovajne jer Europska unija raspravlja o propisima o otpadu i plastici. Zato i jesmo pokrenuli peticiju da građani podrže mjere kojima će smanjiti upotrebu jednokratne plastike – istaknula je ona te dodala kako su na Mljetu prije dolaska u Dubrovnik snimili šokantne fotografije plastičnog otpada na ekološkoj brani.
Kapetan ”Rainbow Warriora” Peter Willcox rekao je kako se plastika sve više nakuplja u Mediteranu, te da je situacija došla do točke koja se ne može ignorirati.
– Najgori dio je što je 95 posto plastike u oceanima mikroskopske veličine, ne možete je vidjeti, ali ribe i ptice je jedu. Utječe na život u morima, a općenito govoreći, način na koji mi tretiramo more nije način na koji farmer tretira svoje polje. Nismo razvili smisao za brigu, mi ulovimo najviše ribe što možemo, a zemlja s najviše ribe pobjeđuje. To nije pravilan način za održivo izlovljavanje. Da smo ozbiljni u korištenju oceana kao izvora hrane, pustili bi ga da se oporavi i onda bi provodili održiv program izlova – rekao je Willcox te napomenuo kako je i on ostao šokiran količinom plastike u moru pokraj Nacionalnog parka Mljet.
Inače, po podacima Greenpeacea, u svjetskim razmjerima 60 do 80 posto morskog otpada čini plastika, a prosječna gustoća plastičnog otpada u sredozemnom bazenu je komad plastike na svaka četiri četvorna metra.
Greenpeaceov brod je u Rijeku uplovio 10. srpnja, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog “Rainbow Warriora” 1985. godine. Iz Greenpeacea su naveli da su taj brod u Novom Zelandu potopile francuske tajne službe, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je tada zapovijedao sadašnji kapetan broda Rainbow Warrior III i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.
Rainbow Warrior III je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace sa znanstvenicima provodio istraživanje mora, a nakon jutrošnje akcije otplovio je u Grčku odakle će ići i u Bugarsku.
Greenpeace je neovisna globalna organizacija kojoj je misija zaštita i očuvanje okoliša te promicanje mira, a za svoje djelovanje ne prihvaća donacije vlada, Europske unije, kompanija ni političkih stranaka.

Pročitajte još

STRES U GUŽVAMA Pavela: Pomoći drugom vozaču stvara osjećaj mira i ugode

Dulist

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist