DuList IN

FOTO/DRUGI DAN FESTIVALA Craft beer kultura ‘procvjetala’ u Dubrovniku

craft beer solitudo00

Dubrovačka je ponuda postala bogatija jednim itekako zanimljivim događajem, a to je dvodnevni prvi dubrovački ‘Craft beer Festival’. Odlučili smo provjeriti tko se sve našao iza štandova i neumorno točio litre i litre pive u kampu Solitudo.

Prvo smo došli do vesele ekipe sa štanda ‘Pomalo’ koji u svojoj ponudi imaju veliki broj piva koje bi zadovoljile nepca i žestokih ‘pivoljubaca’.

– Imamo dvije butige koje se bave delikatesama, ali nam je piva broj jedan stvar u ponudi, odnosno ‘craft’ piva. Nakon godinu zadovoljni smo kako sve ide. Zadovoljni smo kako su ljudi reagirali, iako to u nas nije uhvatilo level kojeg mi očekujemo. Ali zasigurno nije pitanje hoće li, nego samo kada će se dogoditi – rekao nam je Antonio Tolja, vlasnik gastro shopa Pomalo koji su na festival došli predstaviti pivare koje inače zastupaju u distribuciji poput popularnog ‘Zmajskog’.

Republika je prvo dubrovačko craft pivo koje se, kako kaže njezin predstavnik Maro Radović, trenutno radi u Splitu, ali naravno po ‘njihovom receptu’.

– Distribuiramo uglavnom po Dubrovniku, a prisutni smo u petnaestak objekata i ‘ shopova’. Super nam je na festivalu i sve je iznad naših očekivanja – kazao je Radović.

Od craft pivovara iz našeg kraja, tu se izdvaja i Dubrovačka pivovara.

– Trenutno u ponudi imamo Maestral koji je po stilu njemačkog Pilsnera, ali za desetak dana počet ćemo kuhati u vlastitom pogonu… U studenom se planiramo bazirati na domaćim gorkim narančama, koje su ovdje dosta zastupljene. A isto tako ćemo iskoristiti blizinu Stona i namirnice kao što su kamenice – kazao nam je predstavnik Dubrovačke pivovare Mario Čutković.

Onda smo ‘naletjeli’ na zanimljivog Belgijca Alexa Deshayesa čija tvrtka craft piva, isto tako zanimljivog imena ‘Ljubavno voće’, na hrvatskom tržištu djeluje već tri godine.

– Radimo pivo Visibaba, a kuhamo pivo u Kabinetu što je druga pivovara. Počet ćemo uskoro izvoziti na europsko tržište. U craftu ima velike budućnosti. Napokon su Hrvati počeli cijeniti kvalitetu, u hrani i piću – kazao nam je Alex.

Među craftovcima našli su se i Niko Čučković i Ratko Šćepanović. Oni naime vode ‘home brewery’ život odnosno život kućnih pivara. Njima je to prvenstveno hobi, a među brojnim pivama izdvaja se poznati Maskeron.

Krešo Marić iz pivare Daruvar, najstarije industrijske pivare u Hrvatskoj koja u craft proizvodnji djeluje tri godine.

– Naše najpoznatije pivo je American Blonde Ale ili ABA koje je bilo prvo u liniji ‘Peti element’. Želimo ispričati priču o sastojcima u pivu. Svaki je sastojak simboliziran jednim elementom. Primjerice kao prvi element istaknuli smo novi kvasac u spomenutoj pivi ABA. To je bio novi kvasac kojeg nismo koristili unazad 50 godina, a simbolizirao je vatru. Razlog našeg dolaska ovdje je upoznavanje dubrovačkih pivara – istaknuo nam je Marić koji je siguran kako ima budućnosti za dubrovačku craft scenu.

Na ‘zagrebačkom’ štandu naišli smo na brojne izrazito raspoložene prezentere koji su došli ovdje približiti zagrebačku craft pivsku scenu. Među najpopularnijim pivima nalazi se kako kažu ‘top hrvatskog crafta’, a to je ‘Nova runda’, ali i svima poznata ‘Grička vještica’. Smatraju kako je ovo odličan događaj za Dubrovnik. A na susjednom ‘splitskom’ štandu nalaze se distributeri tvrtke ‘MAS plenum’ koji su na festivalu točili craft piva kao što je ‘Englez’ i ‘Barba’.

Ovakva manifestacija odavno je priželjkivana u našem Biseru Jadrana čemu svjedoči i više nego dobra posjećenost. Nadamo se kako će se ovakav događaj ponoviti!

Pročitajte još

OSMA SEZONA ‘ŽIVOTA NA VAGI’ Prvo vaganje Matea Biloša i ostalih kandidata

Dulist

[FOTO] Drugi dan Festivala soli povezao sol i motar!

Dulist

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

Dulist