Kultura

FOTO Živa baština u Sponzi

lindjo4

Povodom obilježavanja 10. obljetnice UNESCO Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i ICCN Dubrovnik 2013. kojoj su domaćini Grad Dubrovnik i FA Linđo, ovog petka je u Palači Sponza otvorena izložba žive baštine.

Informativna izložba prikazuje hrvatsku ali i svjetsku kulturnu baštinu koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalnih dobara.
Izložbu su otvorili dr. sc. Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik i ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Dubravka Sarić ravnateljica FA Linđo, Vinka Ljubimir, autorica programa i voditeljica projekta a na programu je nastupio i akademik Luko Paljetak sa svojom Pjesni o Linđu te klapa FA Linđo.   
 
  Tema 10. obljetnice UNESCO Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i manifestacije ICCN Dubrovnik 2013 je  koja se održava od 2. do 6. listopada je "Mladi u očuvanju nematerijalne kulturne baštine"

Skupu će nazočiti ukupno 23 gradonačelnika i još desetak njihovih predstavnika te mladih iz oko 40 zemalja članica ICCNa, iz Koreje, Izraela, Palestine, Alžira, Sjedinjenih Država, Francuske, Sri Lanke, Bangladeša, Uzbekistana, Češke, Slovačke, Belgije, Makedonije, Nigerije, Konga, Italije, Španjolske i domaćina radionica iduće godine – Irana.  Ukupno će na radionicama biti oko 150 uzvanika, dok će na cijeloj manifestaciji sudjelovati stotine građana Dubrovnika i njihovih gostiju.

Kako je večeras najavljeno na otvaranju izložbe kojom se predstavljaju sve one zemlje koje će nazočiti ovoj konvenciji, u utorak 2. listopada održat će se veliki koncert klapa, gdje će nastupiti sve klape koje djeluju na području Dubrovnika.  Njima će prethoditi glagoljaška misa u Franjevačkoj crkvi. 

U nedjelju, 6. listopada održat će se najveći linđo ikada na Stradunu, u kojem uz KUD-ove sudjeluju svi koji znaju plesati linđo, a ovaj susret prijeavljen je za Guinessovu knjigu rekorda.  Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića, UNESCO-a, Regionalnog ureda UNESCO Venecija, Hrvatskog Povjerenstva za UNESCO, Ministarstva kulture te Ministarstva turizma Republike Hrvatske.
 

Pročitajte još

Nastavlja se jesenski ciklus subotnjih glazbenih matineja ‘Slike s izložbe’ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

Dulist

Dubrovački film Karaon osvojio nagradu za najbolju komediju na Heart of Europe International Film Festivalu

Dulist

Dubrovačku glazbenu jesen otvara koncert Dore Kamber i Pera Škobelja

Dulist