Kultura

[FOTO] Započeo je sedmi Stradun Classic festival

dso sedi classic festival 11

U atriju Kneževa dvora sinoćnjim koncertom, započelo je sedmo izdanje festivala komorne glazbe Stradun Classic. Riječ je o festivalu koji organizira Dubrovački simfonijski orkestar, a njegova umjetnička direktorica je hrvatska klarinetistica s belgijskom adresom i svjetskom karijerom, Marija Pavlović. Autentičnost ovog festivala čini simbioza vrhunskih gostujućih umjetnika s dubrovačkim glazbenicima koji jedinstvenu sinergiju stvaraju komornim muziciranjem u različitim manjim sastavima kao i unutar orkestra.

Koncert simboličnog naziva ‘Uvertira’ uistinu i jest bio izvrstan uvod u festival i ugođaj koji nas očekuje na sljedeća tri koncerta festivala. Naime, stoljećima su skladatelji koristili instrumentalnu uvertiru kako bi postavili ugođaj za operu, preludij, neku vrstu uvoda u sjajnu priču glazbe, drame i teksta. Straussovim Sekstetom za gudače iz opere Capriccio, Beethovenovim Klavirskim triom u B duru, Papandopulovim Scherzom za nonet i Hummelovim Septetom u d-molu, otvoren je festival koji iz godine u godinu pruža najljepše od komorne glazbe.

U koncertu otvaranja sudjelovali su Gordan Nikolić (violina), Mirabai Weismehl Rosenfeld (violina), Šimun Končić (viola), Alena Shapochka (viola), Justus Grimm (violončelo), Celine Flamen (violončelo), Marija Pavlović (klarinet), Milena Lipovšek (flauta), Tom Owen (oboa), Boštjan Lipovšek (rog), Matija Novaković (fagot), Frano Kakarigi (kontrabas) i Maria Meerovitch (klavir).

Sljedeći koncert je u srijedu, 28. kolovoza i nosi naziv ‘Razglednice’. Ovaj program predstavlja skladbe kao razglednice, suvenir iz određenog vremena i mjesta – Glinkin Patetični trio iz 1832. (Milano), Brittenov Phantasy Kvartet 1932 London, Regerov Scherzino iz 1899. (Bayern), Fantastična suita Ivana Končića iz 2014. (Zagreb) i Souvenir de Firenze Petra Iljiča Čajkovskog iz 1890. godine.

Organizaciju festivala podržali su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i PBZ banka.

 

Foto: DSO

 

Pročitajte još

Objavljeni rezultati natječaja za izlaganje u Galeriji Flora u 2025. godini

Dulist

(FOTO) Spektakularna Opera Gala zatvorila 75. Dubrovačke ljetne igre

Dulist

FRANKOVIĆ NA ZAVRŠNOJ PRESSICI Svake iduće Igre mjerit će se po 75. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist