Zanimljivosti

FOTO Zajedničkom suradnjom spašavaju se životi!

policija akcija pile 27092013 19

Jutro na Pilama bilo je edukativno, zanimljivo i što je najvažnije – korisno! Naime, odrađena je izvrsna akcija simulacije spašavanja osobe iz teške prometne nesreće, uz sudjleoavanje vatrogasaca, policije i hitne pomoći.

Bitno je da građani, odnosno vozači, vide i na sovje oči se uvjere kako zaistai zgleda teška prometna nesreća. To je najbolja prevencija, acilj ove promotivne akcije je pokazati građanima opremu s kojima se policija u svakodnevnom poslu služi, ali i situacije s kojima se susreće. Svim vozačima poslana je jasna poruka da budu odgovorni u vožnji – istkanuo nam je policajac Denis Pavela, te dodao i kako se na Pilama mogu isprobati 'pijane naočale', te simulator prevrtanja vozila.

Inače, vježbu je organizirala PU Dubrovačko – neretvanska povodom Dana policije 29. rujna, a Pile su vrvile znatiželjnim strancima i dječicom iz vrtića Pile i Izviđač, koji su isprobali i mini vozilo iz akcije 'Vidi i klikni'.

Stjepko Krilanović, zapovjednik Dubrovačkih vatrogasaca, istaknuo je kako dubrovački vatrogasci godišnje imaju 20 do 30 ovakvih teških intervencija, a ukupno na teren izlaze 70 do 80 puta. Također je mišljenja kako bi se zajedničke vježbe morale češće održavati.

– Uspjeh u intervenciji ovisi o koordinaciji svih koji sudjeluju u spašavanju – naglašava Krilanović.

– Danas smo ovdje spašavali iz vozila osobu pri svijesti za koju se sumnjalo na teške ozljede kralježnice. Kad su vatrogasci oslobodili ulaz u vozilo, mi smo fiksirali ozljeđenom prvo vratnu, pa potom i cijelu kralježnicu te ga prebacili na nosila te u vozilo – istaknuo nam je medicinski tehničar Ivan Džamonja.

No, uvijek treba misliti jedan korak unaprijed, pa se tako u ovu hvalevrijednu akciju uključio i Zavod za javno zdravstvo naše županije, ispred kojjeg nam je Martina Jerinić Njirić istakla kako je iznimno bitno reagirati i prije, educirajući mlade, djecu te i sve osstale.

– Mi radimo preventivne aktivnosti po vrtićima i školama kako bi od najranijih dana djecu poučili štetnim posljedicama konzumacije alkohola, droga te kockanja, tri najveće ovisnosti u društvu – istaknula je.
 

Pročitajte još

Impresivna pomoćna jahta ‘Nebula’ uplovila na Kalamotu!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1915. Rođen povjesničar i arhivist Bernard Stulli

Dulist

LAVINA KOMENTARA Sunčaju se? Ronioci? Užas! Zašto? Žive u svojoj vjeri i ne čačkaju nikoga!

Dulist