Kultura

[FOTO] Virtuoznost kvarteta Arod oduševila publiku u Dvoru

kvartet arod 4

Kvartet Arod, sinoć je u Kneževu dvoru pokazao svoju virtuoznost. Jordan Victoria i Alexandre Vu (violina), Tanguy Parisot (viola) i Jérémy Garbarg (violončelo) su svojim interpretacijama djela velikih skladatelja Beethovena, Attahira i Debussyja oduševili festivalsku publiku, ali i ona njih.
-Uživali smo u koncertu na ovom čarobnom mjestu, ali i u svakom kutku prelijepog Dubrovnika. Imali smo vremena poći i na plažu uoči priprema za koncert. Presretni smo zbog ovacija koje smo dobili od publike i činjenice što je naša glazba doprijela do svakoga u publici. Nadamo se da se vidimo ponovno nekom drugom prilikom – podijelio je svoje dojmove nakon koncerta, violončelist Jérémy Garbarg.

Kvartet je osnovan 2013., a prvu nagradu, vrlo poželjnu, dobili su na ARD-ovu Međunarodnom glazbenom natjecanju u Münchenu 2016., a od 2017. do 2019. bili su BBC-jevi ‘Umjetnici nove generacije’. U sklopu ekskluzivnog ugovora za Erato Warner Classics, Kvartet Arod je, nakon debitantskog albuma s djelima Mendelssohna iz 2017., objavio tri visoko hvaljena, maštovito osmišljena i besprijekorno snimljena albuma. Njihovo drugo izdanje, naslovljeno The Mathilde Album, sadržavalo je djela trojice ključnih autora bečkoga glazbenog života početkom dvadesetoga stoljeća; Schönberga, Zemlinskog i Weberna i ukazalo je počast Mathilde Zemlinsky (skladateljevoj sestri) koja je postala Schönbergova supruga i kojoj je on posvetio svoj drugi kvartet. Nedavno su objavili album Schubertovih djela, na kojemu su Schubertova Smrt i djevojka i još dvije skladbe. Na njihovu najnovijem albumu pronaći će se djela poput Debussyja, Ravela i Attahira.

Arod je nerijetko hvaljen i po medijima. U novinama New York Times opisani su kao ‘gorljivi i pronicljivi…’ Lisa MacKinney je za Limelight Magazine 2020. pisala o albumu Mathilde i zaključila: ‘Transcendentna djela izvedena s autoritetom, precizno i doista osjećajno’. Matthew Guerrieri za Washington Post je 2019. napisao ‘Kvartet Arod spaja odraslu tehniku s privlačnošću i žarom mladosti, u kojoj se svaki prolazni trenutak može činiti trenutkom presudne važnosti’.

Foto: DLJI

Pročitajte još

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist