U petak navečer ispred Sponze svi Dubrovčani i gosti Dubrovnika mogli su ‘lagano’ večerati. Naime, u sklopu Good Food Festivala priređena je degustacija Plavca malog, ostalih vina, finog otočkog sira, a sve to uz dobar jazz koji je rastjerao buru!
Mnogi su stranci i ovim putem ostali ‘paf’, pozitivno iznenađeni našom gastronomskom kulturom, te su se vratili po još jedan komadić sira koji tako dobro ide uz Plavac mali, našu afirmiranu izvornu sortu grožda.Sorta je to malog zrna i intezivne boje bobice, po čemu je dobila ime.
Najbolji Plavac mali uzgaja se u regijama Dingač i Postup, u vinogradima koji leže na padinama neposredno uz more na centralnom dijelu Pelješca, a imenima tih vinskih regija nazvane su i dvije najcjenjenije vrste vina Plavca malog koje se tamo i proizvode.
Zanimljivo je dodati i kako je godine 2002. otkriveno kako je ova sorta grožđa predak u svijetu poznate sorte Kalifornijski Zinfandel, čiji je podrijetlo dugo bilo nepoznato.
A tko se oduševio našim delicijama, pogledajte u fotogaleriji!