KulturaUrednički izbor

[FOTO/VIDEO] BALETNA ČAROLIJA Bajkoviti ‘Orašar’ premijerno zaživio na Velikoj sceni našeg teatra

orasar premijera

Bajkoviti ‘Orašar’ ove je subote premijerno zaživio na daskama Kazališta Marina Držića. Produkcija predstave ‘Orašar’, istaknuo je ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić, na razini je predpandemijskih predstava. U nju je uključeno pedeset balerina iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Orašar je Mihael Tošić, a kasnije ga mijenja Bojan Beribaka. Bio je ovo, naglasio je Tišljarić, velik izazov jer je ipak riječ o predstavi u kojoj pojedine uloge plešu baletni prvaci, primjerice ulogu Šećerne vile ili pak duet Klare i Orašara. Profesorica Umjetničke škole Alida Vuković naglasila je kako su prilagodili koreografiju i kako su učenici, djeca, ‘potegnuli’ i učinili ogroman posao u pripremanju ove čarolije. Predstava je nastala u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra se s originalnim Hoffmannovim zapletom.

Inače, ‘Orašar i mišji kralj’ umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.

– Naša je adaptacija namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca – poručili su iz našeg teatra.

Dodajmo i da se izvedbe ‘Orašara’ nastavljaju i tijekom prosinca. U autorskom timu Paolo Tišljarić zadužen je za režiju, scenografiju, oblikovanje svjetla i izbor glumačkih kostima, dok su za koreografiju zadužene Remus Dimache, Gousel Galioullina, Zrinka Japunčić, Elena Kulagina, Doris Pavleković, Tea Prkačin, Mirna Sporiš i Alida Vuković.

Kostimografkinja za baletne kostime je Renata Sekulović, glazbena korepetitorica Paola Dražić Zekić. Žarko Dragojević autor je video projekcija, glazbe za trailer i zvučnih efekata. Za autorske kostime iz fundisa KMD-a zadužene su Mirjana Zagorec i Tea Bašić Erceg, dok je Anamarija Obradović suradnica scenografa. Pomoćni slikar – izvođač je Pero Mihaljević. Mirna Sporiš izradila je krunu za šećer Vilu. Fotograf je Aljoša Rebolj, Miran Brautović producent je video trailera, a inspicijentica je Ivana Ljepotica.

Dio ove čarobne bajke redom su Ivana Gulin kao Marie/Klara Stahlbaum, a Glorija Šoletić kao Christian Elias Drosselmeier – Drossi, dvorski urar i čarobnjak. Kraljica je Jasna Jukić, a kralj hrvoje Sebastijan. Njihova kći Pirlipat je Angela Bulum, dok je Nika Lasić Miškarica odnosno Mišja kraljica. Njen sin Miškralj je Zdeslav Čotić. Dvorski stronom i anđeo je Mirej Stanić a Branimir Vidć Flika je Cristoph Zacharias Drosselmeier, lutkar. Njegov sin, kasnije Orašar, je Bojan Beribaka. Dvorjani, dadilje, kuharice, glasnogovornici slatkiš-grada su Marija Šegvić i Angela Bulum. ‘Šećer vila’ i duet ‘Klara & Orašar’: Klara Jerinić, Mia Pasqualicchio, Mira Papović i Sara Šarić

Duet ‘Klara & Orašar’: Mihael Tošić

‘Pahuljice’: Mia Gečević, Klara Jerinić, Mia Pasqualicchio, Mira Papović i Paula Stanković

Ostale plesne točke: Učenici baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića

 


Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist