Kultura

[FOTO] UZ 60 GODINA STVARALAŠTVA Otvorena izložba ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’

4 13

Retrospektivna izložba Josipa Trostmanna pod nazivom ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’ otvorena je u utorak u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Na svečanom otvorenju izložbe sudjelovali su ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, autor izložbe i akademski slikar Josip Pino Trostmann te kustosica izložbe Andrea Batinić.

– O Trostamnnovom radu pisali su brojni povjesničari umjetnosti, likovni kritičari primjerice Igor Zidić, Luko Paljetak, Antun Karaman te autor monografije o Josipu Trostamnnu Tonko Maroević – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina.

Izložbom se obilježilo čak šezdeset godina njegova stvaralaštva, a izloženo je gotovo osamdeset djela. U zasebnom prostoru predstavljeni su radovi umjetnikovih učenika čime se obilježio i Trostmannov dugogodišnji pedagoški rad.

– Veliko hvala svima koji ste došli, pogledajte izložbu i nadam se da ćete naći nešto što se vidjeli barem jednom u životu prolazeći kroz naš grad. Hvala još jednom svima – istaknuo je autor Josip Pino Trostmann.

Predstavila se i bogata dokumentacija iz života umjetnika, kao i video s intervjuom umjetnika o njegovom likovnom stvaralaštvu.

– Nepresušno umjetnikovo stvaralaštvo ostaje trajno zabilježeno za naš Grad, koji je jedan od njegovih omiljenih motiva i vječna inspiracija u kreativnom radu. Pogledom kroz retrospektivnu izložbu imamo priliku uživati u jedinstvenom svijetu Dubrovnika kroz oči i vještu slikarsku ruku Trostamann te uvjeriti se koliko je angažmana i strasti uneseno u njegovo stvaranje – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Izložbom je prikazan njegov stvaralački put od šezdesetih godina do danas.

– Drago mi je što danas sa svima vama mogu podijeliti radost na otvorenju i čestitati gospodinu Trostmannu na ovoj izložbi, ali i velikoj 60. obljetnici. Uvijek su me pratili njegovi motivi, vizija i slikarstvo. Koliko god se svatko od nas u životu mijenja, kao i umjetničko stvaralaštvo umjetnika kroz godine, mislim da je lijepo okrenuti se i pratiti tu nit s kojom se razvijate vi kao umjetnik, ali i mi kao vaša publika. Kao ministrici mi je iznimna čast čestitati na ovako velikoj izložbi i zahvaliti se na doprinosu likovnoj umjetnosti. Nastavite stvarati na radost publike, ali i na radost vas kao umjetnika. Čestitam još jednom izložbi i proglašavam je otvorenom – istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Kustosica izložbe kustosica je Umjetničke galerije Dubrovnik Andrea Batić, koja za Trostamnnov rad u izložbenom katalogu između ostaloga zapisuje: ‘Tematika je Trostmannova slikarstva krajolik koji ga okružuje i sraslost sa svime što mediteransko podneblje čini prepoznatljivim. Njegov likovni opus određuju motivi dubrovačke kamene arhitekture, i to ponajviše gradskih zidina, dalmatinske flore i faune, dvorišta, perivoji, tarace, odrine i sjenice te motivi mrtve prirode; naizgled uobičajeni slikarski motivi koji majstorstvom slikara, finom kolorističkom gamom i suptilnošću izraza postaju remek-djela stvarana toplinom i strašću iznimnoga stvaralačkog osjetila slikara, iskonskog Mediteranca. Pojedine motive svojega čudesnog kolorističkog sklopa i zavičajnog prostora – ugodu sunca, plavetnilo mora, palme na vjetru – koje promiče u autentično znakovlje naše likovne umjetnosti, nije moguće tretirati neposredno bez prisnog udjela složenih asocijativnih slojeva koje čine povijest, tradicija, filozofija, mašta i bezgranično duboka poetika ljudskoga življenja. Osim što ostaje ustrajan u svojim motivima, bitna odrednica Trostmannovih radova jest unošenje obilja svjetlosti u svako djelo. I u tome ustraje već punih šezdeset godina neumornog slikarskog rada.’

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 23. srpnja 2023.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist