Sport

[FOTO] USKORO POČINJE VATERPOLSKI SPEKTAKL Dubrovnik je odličan domaćin Europskog prvenstva!

ep presica naslovna

Konferencija za medije pred početak Europskog prvenstva u vaterpolu 2024., čije se utakmice među ostalim igraju u Dubrovniku, održala se u Lazaretima.

Na konferenciji za medije su prisustvovali predstavnici Hrvatskog vaterpolskog saveza, Europske federacije vodenih sportova, gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković te izbornik i kapetan hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak kao i predstavnici gostujućih ekipa Europskog prvenstva. Svi su prvenstveno istaknuli kako su oduševljeni domaćinstvom u Dubrovniku.

S obzirom na to da su hrvatski vaterpolisti imali trening netom iza konferencije, riječ su preuzeli izbornik Ivica Tucak i kapetan hrvatske reprezentacije Marko Bijač.

Tucak je naglasio da sa zadovoljstvom i sportskom nervozom očekuju početak prvenstva.

-Znamo kakve su okolnosti bile. Hrvatska je dobila ponovno, drugi put zaredom domaćinstvo i ovo je prilika da opet pokažemo pravu sportsku sliku Hrvatskoj i svijetu – kazao je. Za Španjolsku će im biti, kako je rekao, potrebna agresivnost jer to upravo ‘krasi’ navedenu ekipu.

-Bit ćemo i mi agresivni i bezobrazni – istaknuo je među ostalim.

Kapetan Marko Bijač je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što će igrati u svom Gradu pred dubrovačkom publikom. Turnir je, naglasio je, ipak malo zahtjevniji za razliku od prvenstva u Splitu kad im je prvi protivnik bila Malta. Čekaju ih teške četiri četvrtine. Kazao je da ih sutra očekuje jedna od najjačih ekipa, najteži mogući suparnik – Španjolska koji je sigurno i jedan od favorita za zlato. No vjeruje kako će biti sve lakše uz potporu naše publike.

-Svi priželjkujemo sutra da vidimo kako će sve izgledati – dodao je.

Inače, Hrvatska nije još osigurala nastup na OI. Pitanje novinara bilo je koji su ciljevi koje Hrvatska očekuje na ovom EP.

-Cijeli je niz reprezentacija koje nisu osigurale nastup na OI. Mi nećemo razmišljati u tom smjeru. Fokusirani smo na ovo prvenstvo. Odigrat ćemo svaku utakmicu maksimalno. Važno nam je iz utakmice u utakmicu biti bolji. Podsvjesno postoji neki cilj. Treba ga imati jer trebamo znati za što se borimo – naglasio je Tucak te istaknuo da su spremni za natjecanje.

Vaterpolo se vraća doma!
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se vaterpolo s ovim prvenstvom vraća doma!

Istaknuo je kako je Dubrovnik sudomaćin Prvenstva u godini obilježavanja sto godina prve službene utakmice VK Jug, koji je osnovan samo godinu dana ranije.

Najavio kako smo uz DuMotion, došli i do drugih sportskih natjecanja, kao što je veliko natjecanje Europsko prvenstvo. Naš Grad živi, kako kaže, cjelogodišnji turizam.

-Bio je veliki izazov organizirati ovakvo natjecanje jer smo za to imali kratko razdoblje. No, imali smo sjajan tim za organizaciju uz potporu HVS-a. Želim svima sreću u natjecanju. Naši će sugrađani pokazati gostoprimstvo. Veselim se sutrašnjem otvaranju, ceremonija će biti spektakularna u režiji našeg Paola Tišljarića – naglasio je.

Prvi dopredsjednik Europske organizacije vodenih sportova Josip Varvodić uputio je zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji. Spomenuo je kako je ovo bio izazovan početak godine. Naime, EP se održava u dva grada, a organiziralo se i prvenstvo za Barakudice, odnosno ženske vaterpolske reprezentacije.

Izvršni dopredsjednik HVS-a Perica Bukić istaknuo je kako je ponosan i zadovoljan jer je Hrvatska ponovno domaćin EP nakon Splita u 2022. godini.

-Volimo sportske uspjehe, volimo biti domaćini. Očekujem pune tribine, očekujem potporu i fair play. Sport povezuje, sport zbližava pogotovo u ovakvim trenucima – kazao je Bukić.

Perrone: Grad živi za vaterpolo
Izbornik španjolske vaterpolske reprezentacije David Martinez naglasio je kako se nada da će osvojiti još jednu medalju.

-Uvijek nam je drago doći igrati u Hrvatsku. Dubrovnik je legendaran vaterpolski grad. Očekujemo osvajanje medalje jer smo jak tim. Bit će teško jer su ekipe jake – naglasio je.

Kapetan španjolske reprezentacije Felipe Perrone, koji je igrao u Juga, naglasio je kako kao je sretan kao igrač što može sudjelovati na ovakvom prvenstvu. Drago mu je jer se vidi kako Grad živi za vaterpolo i ovo natjecanje.

Izbornik francuske vaterpolske reprezentacije Florian Bruzzo naglasio je kako se u Dubrovniku osjećaju ugodno i kao da su doma.

-Očekujemo dati sve najbolje na natjecanju. Ovdje smo kako bismo imali najbolji nastup. Želimo pobijediti svaku utakmicu – dodao je.

Izbornik crnogorske vaterpolske reprezentacije Vladimir Gojković rekao je da im je drago što igraju u Dubrovniku.

-Smatramo kako je ova ekipa najbolja koja nas predstavlja. Cilj nam je da kroz EP osiguramo nastup na Svjetskom prvenstvu i OI – kazao je.

Petar Tešanović, vratar vaterpolske reprezentacije Crne Gore, koji je nedavno osvojio nagradu za najboljeg sportaša u svojoj zemlji, naglasio je kako su odlično radili te su došli u najboljem sastavu.

-Raduje me što igramo u Dubrovniku jer će doći naše obitelji i brojni navijači – kazao je.

Pročitajte još

TJEDNI BRIDŽ TURNIR Prvo mjesto osvojili Frano Mozara i Iva Strnad

Dulist

Barakude će prvu utakmicu odigrati u nedjelju sa Crnom Gorom

Dulist

KAKAV SPEKTAKL U PARIZU! Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić nosili hrvatsku zastavu

Dulist