Zanimljivosti

FOTO/U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Mladi sudjelovali u stvaranju najveće uskočke kape ‘Crvenkape’

uskocka kapa umjetnicka03

U dvorištu Umjetničke škole Luke Sorkočevića brojni su sudjelovali u stvaranju najveće Uskočke sinjske kape Crvenkape.

Riječ je o projektu višegodišnjem i interdisciplinarnom projektu kulturne i kreativne industrije naziva Crvenkapica. Svoje su poruke učenici škole ispisali na tkanini i na taj način simbolično doprinijeli stvaranju ‘divovske’ Crvenkape. Njegova autorica umjetnica Marija Zudenigo, inače rodom iz Senja, ističe kako se kapa na ovaj način, kao segment kulturne baštine, želi promovirati i brendirati.

-Trebat ću skupiti 14 tisuća pačvoraka ili prevedeno 2 i pol tisuće metara crvene tkanine puta tisuću metara i od toga napraviti divovsku Crvenkapu. Drago mi što učenici energetski sudjeluju u njenom stvaranju – govori nam autorica.

Nije sigurna kako će projekt na samom kraju izgledati jer kako ističe, projekt nju vodi, a ne ona njega. Naime, ova jedinstvena kapa gradi se i stvara putujući kroz Hrvatsku te svakom novom destinacijom otkriva povezanost kape s tim prostorom. Tkanina od koje će se stvoriti kapa, prošarana je raznim porukama koje su ostavili brojni mladi, djeca i učenici iz Senja, Ljubuškog, Otočca Siska… Iz svih dijelova u kojim su Uskoci ostavili svoj trag. Tako sastavljenu kapu od komada crvenih tkanina različite teksture kao umjetničku instalaciju postavit će na tvrđavu Nehaj u Senju.

Treba istaknuti kako mladi hrvatsku dizajneri paralelno rade na nosivoj uskočkoj kapi koja može biti značajan odjevni komad kao i – kravata, govori nam Zudenigo.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist